Palili Gaddafijeve slike
0

Sarajevo: Libijci napustili zgradu ambasade

SRNA
Libijci koji su u ponedjeljak upali u zgradu Ambasade, tražeći odlazak ambasadora Salema Finira sa te dužnosti, napustili su objekat nakon što je to od njih zatražio libijski ambasador, potvrđeno je Srni iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Iz Ambasade Libije u Sarajevu do poslijepodnevnih sati niko se nije zvanično obratio novinarima da bi pojasnio detalje današnjeg događaja.

Zvaničnici Ambasade su automobilima tokom poslijepodneva napustili zgradu, što su učinila i kola vatrogasne službe, a zgradu i dalje obezbjeđuje nekoliko policajaca.

Libijski ambasador dao je nakon današnjeg incidenta agenciji za obezbjeđenje koja osigurava unutrašnjost objekta i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH spisak sa imenima akreditovanih zaposlenih u Ambasadi koji će narednih dana jedini moći da ulaze u tu zgradu, naveli su iz Direkcije.

Oko desetak libijskih državljana trenutno nastanjenih u BiH upali su jutros u zgradu libijske Ambasade u Sarajevu, izbacili i zapalili fotografije predsjednika Libije Moammera Gaddafija, te skinuli zastavu libijske džamahirije i postavili staru zastavu iz vremena kraljevine.

Oni su ušli u zgradu Ambasade, želeći da razgovaraju sa ambasadorom Libije o preuzimanju Ambasade, tvrdeći da on više ne može obavljati tu dužnost, jer je "čovjek režima".

Pobunjenici u Libiji od jutros kontrolišu većinu prijestonice Tripoli, a borbe se vode u okolini rezidencije pukovnika Moammera Gaddafija. Al Arabija je prenijela da je Gaddafijev sin Khamis poveo vojnu kolonu iz objekta Bab al Azizija prema centru grada.