Nije prvi put
71

Sarajevo: Krave pasle travu na gradskom groblju Vlakovo, nadležni se izvinili građanima

A. B.
KJKP "Pokop" uputio je izvinjenje građanima nakon što su na gradskom groblju Vlakovo kod Sarajeva primijećene krave kako pasu travu.

Redakciji portala Klix.ba čitatelji su poslali video o navedenom događaju koji je izazvao burne reakcije. Građani su bili šokirani i ljuti, a iz preduzeća "Pokop" su naveli da potpuno opravdavaju takve reakcije, upravo imajući u vidu da je skrnavljenje grobnog mjesta i krivično djelo.

"Naime, svjesni činjenice koliko su groblja kao vječna počivališta porodica osjetljiv dio života, a bez namjere da tražimo bilo kakvo opravdanje, obavještavamo građane da je uprava ovog respektabilnog preduzeća, poduzela sve potrebne mjere kako se ovakvi incidenti ne bi događali", naveli su iz Pokopa.

Ipak, skrenuli su pažnju na svoju nemoć u rješavanju ovog problema i na neadekvatan odgovor nadležnih institucija.

"Problem u vezi s ulaskom krava u gradsko groblje 'Vlakovo' imali smo i ranije. Svaki ovakav slučaj prijavljen je policiji i inspekciji. Zbog čega nadležni nisu uspjeli ništa poduzeti ne znamo, ali mi kao kantonalno preduzeće ne možemo ulaziti ni u kakav sukob s neodgovornim vlasnicima. I ovaj najnoviji slučaj prijavljen je policiji koja je izašla na mjesto događaja, napravila zapisnik i vidjet ćemo šta će se dalje događati. Poduzimamo i poduzimat ćemo i dalje sve moguće i dostupne mjere, kako se ovako nemile situacije ne bi više ponavljale", istakli su iz preduzeća.

Naglasili su kako zbog velike površine groblja Vlakovo čuvari preduzeća "Pokop" nisu u mogućnosti biti na svakom mjestu u isto vrijeme, pogotovo kada je riječ o ovakvim slulčajevima u poslijepodnevnim satima kada rade samo dežurne službe.

"Mi ćemo se kao odgovorna ustanova i dalje truditi da ovakvim i sličnim situacijama stanemo ukraj, no, ovim putem molimo i policiju i nadležne službe, da se pozabave problemom neodgovornog vlasništva, kako bi naše preduzeće, kao i svih proteklih godina, nastavilo uživati dobru reputaciju, i zadržalo profesionalan odnos prema poslu i građanima", poručili su iz preduzeća "Pokop".

I prošle godine u augustu je isti scenarij zabilježen na gradskom groblju Vlakovo, kada su također dvije krave ušetale na ovo područje, pasle travu, a zatim se kretale i oko grobnih mjesta.