BiH
0

Sarajevo: Jurišić primio novoimenovane ambasadore BiH

FENA
Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić primio je danas novoimenovane ambasadore BiH Željanu Zovko (Madrid), Darka Zeleniku (Štokholm), Ensara Eminovića (Kaula Lumpur), Tarika Bukvića (Džakarta), Muhameda Hajdarevića (Kopenhagen) i Elmu Kovačević (Oslo), te im poželio uspješan rad na novoj dužnosti.

Kako je saopćeno iz Gradske službe za informiranje, tokom prijema se razgovaralo o ulozi ambasadora na promoviranju Sarajeva kao glavnog grada BiH, privrednog, kulturnog, univerzitetskog, sportskog i turističkog centra, kao i na kapitalizaciji onih povijesnih činjenica i vrijednosti kojima se može doprinijeti pozitivnom imidžu Sarajeva i BiH.

Grad Sarajevo također od ambasadora očekuje podršku i kad je riječ o kandidiranju razvojnih gradskih projekata, poput obnove Vijećnice, Trebevićke žičare i kulturno-historijskih spomenika (Bijela tabija, iluminacija Baščaršije...), kao i o promoviranju turističke ponude grada.

Također, bilo je riječi o sve prisutnijoj diplomaciji gradova, koja danas predstavlja jedan od najznačajnijih segmenata međunarodne saradnje.

Prema riječima zamjenika gradonačelnice Jurišića, gradovi u današnje vrijeme predstavljaju ključne karike u procesu saradnje i razvoja regija i država, te postaju značajan subjekat međunarodnih odnosa.

Da se naš grad doživljava kao ravnopravan partner i sagovornik pokazuje, dodao je Jurišić, i značajan broj međunarodnih asocijacija u čiji je rad uključeno Sarajevo, kao i učešće našeg grada u radu niza međunarodnih konferencija, pri čemu je aktivno doprinio ispunjavanju uvjeta postavljenih evropskim integracijskim procesima.

Ilustruje i činjenica da je Sarajevo ostvarilo pobratimske veze s 26 gradova Evrope i svijeta, a uključeno je i u veliku porodicu olimpijskih gradova.

Sudionici susreta ocijenili su da Grad Sarajevo mora biti aktivni činilac u procesu izgradnje kompletnog imidža BiH, koristeći prednosti i kvalitete koje nosi kao glavni grad. Na ovom zajedničkom zadatku, sadašnja gradska vlast će pružiti svaki vid podrške, te intenzivirati saradnju sa gradovima i zemljama u koje su ambasadori upućeni.