Multietničnost kao veza
0

FOTO / Sarajevo i Novi Pazar proširili prijateljske odnose

Sarajevo-x.com
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović potpisali su Memorandum o saradnji između dva grada u okviru svečane akademije povodom 550 godina postojanja Novog Pazara.

Memorandum podrazumijeva razvijanje privrednih, kulturnih, obrazovnih i drugih odnosa u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom, zatim učvršćivanje međusobne saradnje i proširivanje prijateljskih odnosa, razvoj regija i država.

"Ima nešto što Sarajevo i Novi Pazar zaista temeljito veže – to je isti osnivač Isa-beg Ishaković, s tim što je Sarajevo godinu dana mlađe", istaknuo je gradonačelnik Alija Behmen podvukavši da gradove Sarajevo, Podgoricu i Sombor, čiji su gradonačelnici potpisali Memorandum o saradnji sa Novim Pazarom, vezuje multietničnost i to što su ovakvi gradovi budućnost regiona i Evrope.

"Mi opet moramo, nanovo da izgradimo povjerenje među građanima prije svega. Bitno je da naši građani znaju da smo mi svi prijatelji i saradnici u izgradnji mira koji je potreban ovom regionu, a ovom regionu potrebna je i Evropa u koju ćemo otići kada Evropa dođe kod nas", dodao je Behmen.

"Naš cilj je da imamo što više prijatelja, jer uz njihovu pomoć ćemo lakše u prosperitet i u Evropu", rekao je gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Sarajevo će naredne godine obilježiti 550. godišnjicu od svog osnivanja.