BiH
0

Sarajevo i Innsbruck u pobratimskim vezama već 31 godinu

FENA
Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Alija Behmen, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tatjana Ljujić Mijatović i dogradonačelnici Miroslav Živanović i Igor Kamočaji primili su jučer delegaciju pobratimskog Grada Innsbrucka s gradonačelnicom Christinom Oppitz-Plörer na čelu.

Dužnosnici Sarajeva i Innsbrucka razgovarali su o nastavku i intenziviranju saradnje na svim područjima od interesa za građane dvaju gradova, koja su u pobratimskim odnosima već 31 godinu.

"Veoma sadržajna saradnja između naša dva partnerska i olimpijska grada nikada nije prekidana. To treba cijeniti i dalje raditi na produbljivanju veza, posebno u oblasti obrazovanja, sporta i kulture", istaknuo je Behmen.

Behmen je zahvalio Gradu Innsbrucku na stipendiranju dva studenta sarajevskog Univerziteta, smjera turističkog menadžmenta, donaciji u vatrogasnim vozilima, podršci razvoju sarajevskog zimskog sporta, kao i razmjeni učenika srednjih škola primijenjenih umjetnosti, koji zajednički rade na realizaciji izložbe "Connecting art".

Gradonačelnica Christina Oppitz-Plörer je kazala da je većina delegacije Innsbrucka prvi put u Sarajevu i raduju se što će prisustvovati programu obilježavanja 6. aprila - Dana grada Sarajeva.

"Ono što nas spaja je olimpijski duh i njegovo očuvanje. Također, razmjena mladih je najbolja osnova za jačanje budućih partnerskih veza između uprava i službi Sarajeva i Innsbrucka", istaknula je gradonačelnica Christina Oppitz-Plörer.

Gradonačelnica Innsbrucka pozvala je predstavnike Grada Sarajeva da 13. januara 2012. prisustvuju Prvim zimskim olimpijskim igrama mladih, koje će biti održane u Innsbrucku.

Delegacija Innsbrucka boravi u trodnevnoj posjeti Sarajevu, a povodom Dana grada Sarajeva, saopćeno je iz Uprave Grada Sarajeva.