Nagrada "Isa beg Ishaković" 2013
84

Sarajevo, evropski Jerusalem

Klix.ba
Sarajevo, evropski Jerusalem
Sarajevo, evropski Jerusalem
Vjerovatno postoje ljepši gradovi od Sarajeva, ali zasigurno ne postoji mjesto koje na različite načine, potpuno oprečno, nadahnjuje tolike ljude, kulture i civilizacije kao Sarajevo. Sa tim naslijeđenim počastima, društvo Klepsidra, kao malo, siromašno ali nezavisno društvo koje djeluje u cilju zaštite kulture i kulturne baštine grada, utemeljilo je nagradu "Isa beg Ishaković". Teško da su je mogli nazvati drugačije, to uviđamo danas, na sedmu obljetnicu njenoga postojanja.

Upravni odbor za dodjelu nagrade "Isa beg Ishaković", donio je odluku da se u 2013. godini, nagrada dodjeli pod ovom stoljetnom devizom: Sarajevo, evropski Jerusalem.

"U prvoj sedmici februara, prije 551. godinu, nastala je vakufnama Isa bega Ishakovića. Od toga vremena, ovaj grad sa svojih kapija nije vratio nikoga: od španjolskih Jevreja do najrazličitijih evropskih pustolova, umjetnika i nevoljnika koji su se pred različitim ideološkim, kulturnim i političkim nesrećama sklanjali u Sarajevu. Otuda samo u ovom dijelu Evrope, na prostoru veličine omanjeg evropskog trga, žive muslimani, židovi i kršćani već gotovo šest stoljeća", ističe prof. Amel Suljović, predsjednik društva Klepsidra i dodaje: "Dakako, to je i otuda jer smo mi stara evropska kultura koja nije utemeljena na vjeri ili naciji, pa čak ni u vrijeme kada je svugdje u Evropi kao polazište važio princip: Cujus regio illius religio" (čija zemlja onoga i vjera).

U ovom gradu Jevreji nikada nisu živjeli u getu, kao u najvećem dijelu Evrope. Otuda je Sarajevo možda i jedini grad u Evropi čija je savjesti potpuno čista. Zato ovaj grad u kojem su se rodili naši preci, i u kojem će se roditi naši potomci, s pravom nosi epitet: evropskog Jerusalema.

Na prijedlog prof. Davida Kamhija, čija je porodica daleke 1511. godine svoje utočište našla tu pod Bistrikom, Upravni odbor za dodjelu nagrade "Isa beg Ishaković", donio je odluku da se u 2013. godini, nagrada "Isa beg Ishaković", dodjeli pod ovom stoljetnom devizom: Sarajevo, evropski Jerusalem.