BiH
87

Sarajevo: Dodijeljeni certifikati za 132 tima porodične medicine Doma zdravlja KS-a

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Svečana dodjela certifikata za 132 tima porodične medicine Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo (KS) upriličena je danas u Sarajevu, gdje je poručeno da bi kvalitet zdravstvene zaštite trebao biti jedan od imperativa za sve zdravstvene ustanove.

Direktor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji BiH (AKAZ) doc. dr. Ahmed Novo istakao je da su danas dodijelili certifikate za 132 tima porodične medicine.

"To su timovi odnosno ambulante porodične medicine koji su prošli program obuke i vanjske ocjene AKAZ-a i ovo je nešto što radimo u sklopu projekta s Federalnim Ministarstvom zdravstva i Domom zdravlja KS-a. Ugovor je potpisan sredinom 2014., projekat je počeo s pripremama 2013. Vrlo kompleksan projekat koji je obuhvatio porodičnu medicinu u Domu zdravlja KS-a, to je više od 500 zdravstvenih djelatnika, preko 200 timova", kazao je Novo, napominjući da oni nastavljaju dalje.

"Do juna ove godine očekujemo da će svih 200 timova proći ovaj program i dobiti certifikat kao potvrdu da pružaju sigurne i kvalitetne zdravstvene usluge", poručio je Novo.Standardi za timove porodične medicine, kazao je, vrlo su zahtjevni za njihove uslove. "Certifikacija je prvi korak, a onda idemo s drugim korakom i dižemo kvalitet zdravstvene zaštite i usluga na višu razinu", dodao je Novo.

Vildana Doder, pomoćnik ministra u sektoru za realizovanje projekata u Federalnom ministarstvu zdravstva kazala je da oni danas na jedan svečani način promovišu 132 tima porodične medicine, koji su uspjeli proći kroz jedan dugotrajni proces priprema za nešto što se zove "Implementacija sistema sigurnosti na primarnom nivou zdravstvene zaštite".

"Ovo smatramo izuzetno velikim događajem, obzirom da je sigurnost jedan od prvih koraka u ostvarivanju kvalitete zdravstvene zaštite", istakla je Doder. Prema njenim riječima, kvalitet bi trebao biti jedan od imperativa za sve zdravstvene ustanove. Doder je pojasnila da su kroz projekat "Jačanje zdravstvenog sektora" obezbijeđena odgovarajuća sredstva koja su omogućila podršku Agenciji za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji BiH kao i JU Dom zdravlja KS-a.

Doktor Enes Šaćić, pomoćnik generalnog direktora za kvalitet i sigurnost JU Dom zdravlja KS-a kazao je "ovo jedan od najznačajnijih datuma i događaja u poslijeratnom periodu kada je u pitanju proces uspostavljanja kvaliteta u Domu zdravlja KS-a.

"Na današnji dan mi dobivamo certifikate za 132 tima porodične medicine. Da bi zaslužili te certifikate bilo je potrebno proći jedan pripremni period, proces uspostavljanja sistema kvaliteta, ispunjavanja standarda kvaliteta i sigurnosti za timove porodične medicine. Mi smo to uspjeli za 132 tima. Imamo u planu da s majem ove godine i svi ostali timovi ispune ove certifikacijske standarde i svi timovi zasluže taj certifikacijski status", pojasnio je Šaćić.