Centralna izborna komisija
0

Sankcije Hasanu Preliću zbog sukoba interesa

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine utvrdila je da je Hasan Prelić bio u sukobu interesa te donijela rješenje o izricanju sankcije.

Utvrđeno je da je Prelić od 22. novembra 2008. do 29. novembra 2010., obavljao funkciju vijećnika u Općinskom vijeću Visoko i istovremeno funkciju člana Skupštine, odnosno, funkciju člana Uprave preduzeća Dioničko društvo za osiguranje VGT Visoko i funkciju člana Skupštine preduzeća Društvo za osiguranje "Sarajevo-osiguranje" d.d. Sarajevo.

U to vrijeme preduzeća su sklapala ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje s organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti i to Dioničko društvo za osiguranje VGT Visoko u 2009. i 2010., a Društvo za osiguranje "Sarajevo-osiguranje" d.d. Sarajevo u 2008., 2009. i 2010.

Ovim je Prelić izvršio povredu Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH pa mu je izrečena sankcija nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja tj. od 29. novembra 2010.

Preliću je izrečena i kazna od 5.000 KM, saopćeno je iz CIK-a BiH.