BiH
131

Sankaški savez BiH radi na obnovi bob staze: Nakon Slovaka i Turaka, stižu i američki sankaši

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu će početkom septembra prvi put biti organizovane Seminar za trenere u olimpijskoj disciplini sankanja na točkićima koji će biti regionalnog karaktera. Zeleno svjetlo dala je Svjetska sankaška federacija koja podržava Sankaški savez BiH i u projektu obnove bob staze na Trebeviću.

Projektom obnove bob staze planirano je da naša bh. staza, jedna od svega 14 u svijetu, postane glavna za regionalni trening i kamp centar sankaša u ljetnom periodu. Na našoj bob stazi koja je proglašena jednom od najboljih staza u trenutnom stanju, a prema nalazima inspekcije iz 2010. godine, stazom koja je urađena prema svim standardima i s najboljim profilom već treniraju snakaši iz BiH, Slovačke, Slovenije, Hrvatske i Turske, a ove godine bi trebali doći i Amerikanci.

"To je bitno za nas i razvoj ovog sporta. Treninge ne naplaćujemo jer još nismo osigurali ostale uvjete kako bi se to uvelo. Nedostaju kontejneri koji bi služili kao svlačionice, toaleti i mjerenje vremena što planiramo srediti u narednom periodu. To je fenomenalan način da s mladima napravimo prve korake na ovoj stazi jer su treninzi vani izuzetno skupi i opasno je odmah otići i trenirati na ledu. Često smo bili u situaciju da izaberemo najbolje od prijavljenih i da, kada odemo na treninge vani, jer ovdje nismo imali uvjete za to, nakon prvog spusta ili prevrtanja od njih troje dvoje odustane. Tako da na kraju na svim treninzima koje finansiramo ostajemo zbog jedne osobe da bi se mogli takmičiti", rekao je za Klix.ba Senad Omanović, direktor Sankaškog saveza BiH.

Veliku pomoć ovom projektu i finansiranju odlazaka na treninge i takmičenja pružaju Avdo Bešić i Miralem Čirkinagić iz OK BiH, firma Bosman koja je im je donirala materijale i radove za bob stazu u vrijednosti od 20.000 KM, te Općina Stari Grad na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, zahvaljujući kojem su plaćeni troškovi asfaltiranja staze tako da su prvi put organizovali školu sankanja na prirodnim stazama. Zahvaljujući tome dobili su generaciju sportista sankaša koji su ostvarili odlične rezultate na takmičenjima.

Treninzi na našoj stazi

Takmičarka Irma Karišik završila je na 12. mjestu u generalnom plasmanu Svjetskog kupa, što je do sada najbolji rezultat bh. predstavnika. U svjetskom senirskom kupu Darijan Hunček je bio 40. u generalnom plasmanu Svjetskog seniorskog kupa, a Anel Čirkinagić je najbolji kandidat za Zimske olimpijske igre 2018. koje će se održati u Koreji. Tu su i nove nade - Mirza i Haris Nikolajev, Haris Vrcić i Zlatan Jakić.

"Imamo novu generaciju sportista koji su prošli obaveznu školu sankanja i dobili certifikate. Ove godine će ih biti još troje-četvero koji će završiti školu uz treninge na našoj stazi. Treninzi počinju početkom maja dok izvršimo sanaciju staze zbog problema koji nastaju tokom zime. Osigurat ćemo kontejnere za svlačionice i pokušat ćemo završiti postavljanje zaštitne lamperije kao i sve ono što nam sugeriše Svjetska sankaška federacija da bi ušli u zvanični kalendar takmičenja te federacije za zvanične treninge i organizovanje Svjetskog kupa u sankanju na točkovima. Ovaj seminar će nam pomoći da razvijemo ovaj sport i vratimo ga gdje olimpijska disciplina pripada", rekao nam je Omanović.

Za sanaciju potrebno oko 13 miliona KM

Predsjednik Sankaškog saveza BiH ističe kako su stvoreni dobri preduvjeti da se bob staza sanira. Prema procjeni stručnjaka ZOI '84 Slavke Malića za sanaciju je potrebno između 12 i 13 miliona KM. Uloženo bi sigurno bilo vraćeno i ostvarila bi se dobit jer bi svi sportisti iz regije trenirali u Sarajevu.

"Veoma je teško dobiti termin za treninge u Njemačkoj, a samo jedan po osobi košta 25 eura. Imamo četvero sportista koji moraju imati po šest treninga, a znaju ostati i po mjesec i po dana u ovisnosti od takmičenja. Ti treninzi također donose bodove. Minimalan broj bodova mora biti 10 da biste se kvalifkovali. Također, obavezna je i trening sedmica na olimpijskoj stazi. To se uvelo nakon nesretnog slučaja u Vankuveru kada je momak iz Gruzije koji nije imao trening na toj stazi izletio i poginuo. Riječ je stazi na kojoj se razvije i brzina od 155 kilometara na sat, a on je izletio na brzini od 144 kilometra na sat, što se nije smjelo dogoditi jer je staza sigurna", rekao je Omanović.

Upravo zbog takvih situacija Omanović nije želio rizikovati zdravlje svojih sportista te je, nakon što im OK BiH nije uplatio novac koji je dao Međunarodni olimpijski komitet, odbio otići na takmičenje.

"Međunarodnog OK smo dobili 34.500 KM koje su uplaćene na naš OK s preporukom da nam se taj novac da za naša četiri sportista kako bi išla na takmičenje, ali OK je odlučio da 30.000 KM da za naša dva skijaša, a nama 4.500 što nije bilo dovoljno za svak takmičenja i treninge. Riječ o Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityu 2002. godine", kazao je Omanović.

No, uprkos svemu Omanović ostaje dosljedan svom cilju, a to je da sačuva ovaj sport i dodatno ga razvije, kao što je to nekada bilo. Od Međunarodnog olimpijskog komiteta dobili su novac za kombi i 15 sanki u vrijednosti od 143.000 KM, što mu je dodatna motivacija da obučava mlade naraštaje.

Nekada stipendija, danas milostinja

Kada je poredio stanje u ovoj sportskoj disciplini nekada i sada, Omanović je govorio suznih očiju. Ističe kako je teško povući paralelu, jer su svi sportovi degradirani, a ostaje samo deklarativna podrška vladajućih struktura.

"Svi govore koliko je bitan sport i da smo mi ambasadori ove zemlje, a vidimo kako se i za koje projekte dijele sredstva. Uhvati vas tuga. Prije smo imali staze, sad je vraćamo i stvaramo preduvjete. Imali smo stipendije i nismo razmišljali da li ćemo moći finansirati odlazak na takmičenje već je bilo pitanje da li si spreman da ideš. Bili smo u superiornom položaju u odnosu na druge zemlje. Sada smo vratili u funkciju 900 metara staze, ali i dalje trebamo podršku Grada Sarajeva, KS, općina koje bi imale interes. Zamislite broj od 440 takmičara koji bi po sedam dana trenirali. imali bi popunjene termine za sigurno dva mjeseca i ne bi bilo šanse da ne dobijemo organizaciju Svjetskog kupa. Pomnožite to sa 25 eura i sponzore, to je sigurna dobit za grad", istakao je.

Adrenalin i zdravlje

Omanović kaže kako ovaj sport preporučuje svima jer osima adrenalina koji skače zbog brzine, to je i zdrav sport za koji morate biti spremni fizički i psihički.

"To je gušt. Morate biti potpuno predani i maksimalno spremni da u djeliću sekunde shvatite da ste pogriješili, znate šta da uradite i ispravite to. Vrijeme se tu mjeri u hiljaditi dio sekunde. Ovo je sport koji vam omogućava da lakše dođete do nastupa na Olimpijskim igrama što je san svakog sportiste i uđete u historiju. Činjenica je da treba puno odricanja i zahtjeva odsustvo do kuće, ali ima svoje beneficije", kaže bivši dvostruki prvak Jugoslavije u ovoj olimpijskoj disciplini.

BiH za sada ima 12 takmičara koji mogu voziti na svjetskim kupovima. Najstariji član saveza je 2001, a najmlađi 2007. godište.