BiH
778

Sanela Jenkins ulazi u politiku?

Klix.ba
Sanela Jenkins
Sanela Jenkins
Uspješna Bosanka i žena koja je dala nemjerljiv doprinos u svijetu na promociji Bosne i Hercegovine Sanela Jenkins uoči općih izbora u BiH za portal Klix.ba je kazala da nije isključeno da se 2018. godine uključi u politiku kao kandidatkinja za Predsjedništvo BiH.

"Trenutno sam previše okupirana poslovnim obavezama pa se ne mogu ozbiljnije uključivati u politički život, ali koliko mogu pratim predizborna dešavanja u BiH. Mislim da je važno da ko god pobijedi vodi računa o osnovnim postulatima na kojima država počiva i ne dozvoli umanjenje državnih nadležnosti. Svaka država u svijetu, pa i naša domovina, prije svega štiti svoj ustav i granice, zatim imovinu bez koje nema države, kao i institucije kojima vlada. Nažalost, kod nas je bilo pokušaja oduzimanja državnih poluga i njene imovine, pa je ovo važno uvijek naglašavati i tu nema kompromisa", poručila je Jenkins.

Na pitanje da li je možemo očekivati u predizbornoj trci za Predsjedništvo BiH 2018. godine, odgovorila je: "Nije isključeno, vidjet ćemo."

Sanela svakako uživa veliku podršku bh. javnosti kojoj je poznato da je do sada donirala više od tri miliona KM našoj zemlji za pomoć bolnicama, povratnicima, školama, obdaništima i drugim institucijama i pojedincima. Za posljednje poplave izdvojila je 200.000 KM i time postala najveći privatni donator. U slučajevima hapšenja Ejupa Ganića i Jovana Divjaka igrala je ključne uloge te sa nekadašnjim članom Predsjedništva BiH dr. Harisom Silajdžićem lobirala u svijetu za podršku Bosni i Hercegovini.

Više od četiri miliona dolara Sanela Jenkins je dala da se na jednom od najprestižnijih univerziteta u Americi (UCLA) osnuje Klinika za ljudska prava i uspostavi tijesna saradnja sa Haškim tribunalom. Rezultati te saradnje su nemjerljiv doprinos uspostavljanju pravde u BiH, a za svoj angažman dobitnica je i prestižne internacionalne nagrade Međunarodnog suda u Hagu. Također, dobitnica je Nagrade za mir u Mostaru, kao i nagrade Isa-beg Ishaković u Sarajevu. Sve ovo Sanelu stavlja u sami vrh bh. društva, a na svjetskoj sceni na mjesto najutjecajnije Bosanke, tako da bi sigurno imala veliku podršku birača.