Radovi će pričekati bar godinu
0

Sanacija klizišta u Tuzli čeka na bolju procjenu tla

Piše: N. Jamaković
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Saniranje klizišta na potezu od Džindić džamije prema UKC Tuzla, koje je nanovo pokrenuto od 1. juna prošle godine, moći će najprije početi 2012. godine u ovo doba, i to ukoliko bude novca, potvrđeno je za Sarajevo-x.com u Općini Tuzla.

Naime, prema riječima Seada Smajlovića, stručnog savjetnika u općinskoj Službi civilne zaštite, raspisan je konkurs za izradu glavnog projekta sanacije, nakon čega će biti raspisan tender za izvođenje radova. Procedura je to zbog koje radovi moraju čekati najmanje godinu.

"Klizište je na ovom dijelu pokrenuto prije više od deset godina, međutim, sad je zahvaćena daleko veća površina zemljišta. Dio puta prema Gradini se od tad sanirao u dva navrata. A, na ovom dijelu o kome govorimo prošle godine je privremeno saniran dio puta, a odatle su čak iseljene 3-4 porodice.

Međutim, očito je da je potrebno napraviti obuhvatniju procjenu i projekt sanacije. To i nije tako lako, jer su ispod zemlje na ovom području rudnici, a također odatle se svojevremeno godinama crpila slana voda, tako da osim klizišta imamo problem i sa slijeganjem tla", pojašnjava Smajlović o kakvom je problemu tu riječ.

On je dodao da samo u užem području grada Tuzle postoji oko 100 manjih klizišta, s tim da su u užem jezgru aktivna dva velika, za čiju će sanaciju biti potreban veliki novac.