BiH
0

Sanacija glavne sarajevske šetnice Ferhadije

FENA
Na inicijativu gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac otpočele su aktivnosti na sanaciji glavne sarajevske šetnice Ferhadije, koja je u veoma lošem stanju.

Namjera Grada je da se do početka turističke sezone izvrše potrebne popravke u toj ulici, a za narednu godinu planira se njena potpuna rekonstrukcija, kvalitetno i dugoročno.

Grad Sarajevo ove je aktivnosti pokrenuo u saradnji s Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo i općinama Stari Grad i Centar. U tom smislu inicirano je potpisivanje Sporazuma o finansijskom učešću u projektu sanacije ove ulice.

Projektom su obuhvaćeni radovi na zamjeni dotrajalih i polomljenih ploča. Radovi su u toku, a izvodi ih KJKP Rad. U dijelu Ferhadije koji je popločan betonskim pločama radovi su završeni. Preostali su radovi u dijelu ulice koji je popločan granitnim pločama.

Okončanje svih radova se očekuje u narednih petnaest dana. Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 79.500 KM. Grad Sarajevo, Direkcija za ceste KS i Općina Stari Grad izdvojile su po 23.000 KM, a Općina Centar 10.500 KM.

Gradonačelnica Borovac apelovala je na policiju da pojača kontrolu poštivanja saobraćaja u centralnim gradskim šetnicama. Nadzor nadležnih policijskih uprava treba se odvijati u kontinuitetu i nakon predviđene sanacije, kako bi se onemogućio nedozvoljeni promet motornih, a posebno teretnih vozila kroz Ferhadiju.

Grad Sarajevo će u narednom periodu inicirati da povede aktivnosti u vezi s trajnom rekonstrukcijom ulice Ferhadija na osnovu kvalitetno pripremljenih projektnih rješenja, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.