Na groblju "Lav"
212

Samantha Power odala počast američkom ratnom reporteru Kurtu Schorku i sarajevskom Romeu i Juliji

N. C.
Samantha Power (Foto: Twitter)
Samantha Power (Foto: Twitter)
U sklopu posjete Sarajevu šefica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power posjetila je grob Kurta Schorka, kao i grobove Boška i Admire.

Power je nakon jutrošnjeg sastanka s istraživačkim novinarima i preživjelim logorašima u Bosni i Hercegovini odlučila odati počast hrabrom novinaru te posjetila sarajevsko groblje "Lav".

"Odala sam počast Kurtu Schorku, jednom od najhrabrijih novinara koje sam ikada poznavala. Na Balkanu je postao legenda zbog svog hrabrog izvjestavanja o ljudskoj patnji u sukobima. Sada počiva pored mladog para, muslimanke i Srbina, koji su ovjekovječeni u njegovom izvještavanju", navela je.

Kurt Schork, američki ratni reporter, poginuo je 24. maja 2000. godine, na zadatku u Sijera Leoneu. Izvještavao je sa brojnih svjetskih ratišta, između ostalih i iz BiH, s kojom je imao posebnu vezu. Prvi je donio priču o Bošku Brkiću i Admiri Ismić, poznatim kao sarajevski Romeo i Julija.

Podsjećamo, tokom posjete našoj zemlji Power će se sastati sa zvaničnicima iz vlasti, civilnim društvom i mladim aktivistima, istraživačkim novinarima, zaštitnicima životne sredine, liderima malih preduzeća i preživjelim žrtvama rata.

Ranije je navedeno da će Power će tokom svoje posjete naglašavati potrebu da svi u BiH rade na jedinstvu i zajednički jačaju napore za izgradnju sigurne i stabilne budućnosti za sve građane BiH.