BiH
0

Salkić: Nadam se da će srebrenički nišani senzibilizirati politiku Milorada Dodika

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić uputio je danas pismo podrške načelniku općine Srebrenica Ćamilu Durakoviću, u povodu, kako je saopćeno, učestalih optužbi zbog susreta s predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

"Prošlonedjeljni susret, koji ste upriličili u Srebrenici sa Miloradom Dodikom, predsjednikom bh. entiteta RS izazvao je posebne emocije kod svih nas koji smo preživjeli strašne zločine i genocide", naveo je Salkić u otvorenom pismu Durakoviću.

Ističe da je Duraković, kao načelnik općine Srebrenica, razgovarao s čovjekom “koji konstantno negira genocid i omalovažava žrtve”, te da je bio i u njegovoj pratnji kada je posjetio Memorijalni centar u Potočarima.

"Nažalost, takav odnos gospodina Dodika, koji u kontinuitetu traje već dugi niz godina, prenio se na institucije vlasti, tako da je bh. entitet RS posljednjih godina institucionalno vršio negiranje genocida. Šta više, iz budžeta ovoga entiteta izdvojili su velika sredstva za finansiranje negiranja genocida. Optužbe koje su došle na Vaš račun nakon susreta sa Miloradom Dodikom ukazale su na visok stepen nezadovoljstva građana stanjem u kojem se nesrpsko stanovništvo u RS nalazi", stoji u Salkićevom pismu.

Bošnjaci i Hrvati su izloženi, kako dodaje, stalnoj diskriminaciji i kršenju ljudskih prava.

"Svi pokušaji da se ti problemi riješe razgovorima propali su. Stoga su mnogi i ovoga puta bili uvjereni da ste trebali ignorisati dolazak Milorada Dodika, te na takav način izraziti neslaganje sa onim što on čini. Međutim, Vi ste u ovoj situaciji pred sobom imali veliki teret. Biti načelnik općine u bh. entitetu RS nosi veliku odgovornost i zahtijeva mudrost i viši stepen fleksibilnosti nego bilo koja druga pozicija. Vi ste, poštujući Ustav i zakonsku poziciju načelnika, postupili upravo onako kako je i trebalo", konstatira potpredsjednik RS-a.

A činjenica da Dodik, kako dodaje, negira genocid, govori o njemu a ne o Durakoviću.

"Nadam se da će ovaj susret sa hiljadama bijelih nišana senzibilizirati njegov politički stav i da će bar prestati negirati ono što je vlastitim očima vidio. Potpuno sam uvjeren da Bošnjaci trebaju razvijati institucije sistema, jer samo na takav način možemo osigurati funkcionalnost države Bosne i Hercegovine. Nažalost, u ovom trenutku sistem je nezdrav i treba raditi na njegovom ozdravljenju. Na tome putu, najbolji način je razgovor. Mi smo spremni razgovarati i sa crnim vragom da bismo postigli napredak i otklonili diskriminaciju. Nismo uvijek sretni i radosni kada odlazimo na takve razgovore, ali smo kao izabrani zvaničnici obavezni da se suočimo s problemima, a ne da bježimo od njih i da ih ignorišemo, kao da ne postoje", navodi Salkić u pismu.

Stoga se Durakoviću zahvaljuje, kako navodi, na snazi i istrajnosti koju pokazuje već godinama s ciljem da u općini, na čijoj je teritoriji počinjen genocid, građanima vrati nadu da je život u povratničkim mjestima ipak moguć.

"Na taj način vraćate nadu i svim drugim građanima u cijeloj Bosni i Hercegovini da će jednoga dana živjeti u zemlji u kojoj se na cijeloj njenoj teritoriji poštuju ljudska prava", zaključuje potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić u otvorenom pismu načeniku Srebrenice.