Sramotan odnos vlasti
0

Šahovskim velemajstorima BiH uskraćena nacionalna sportska priznanja

Piše: Nedžad Jamaković
Emir Dizdarević
Emir Dizdarević
Šahovskim velemajstorima i reprezentativcima BiH Predragu Nikoliću, Ivanu Sokolovu, Bojanu Kurajici, Emiru Dizdareviću i Vesni Mišanović uskraćena su nacionalna sportska priznanja i to Pravilnikom o kategorizaciji sportista Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ovaj slučaj je, prema riječima Emira Dizdarevića, presedan u evropskim okvirima.

U Prigovoru koji će Ministarstvu tek poslati Šahovska reprezentacija BiH i Šahovska unija BiH, tražeći dopune Pravilnika, navodi se kako su reprezentativci neprijatno iznenađeni saznanjem da njihovih imena nema na spisku zaslužnih sportista.

"Najviše nas boli to što je srebrena medalja koju smo osvojili na prestižnoj šahovskoj olimpijadi u Moskvi 1994. godine ostvarena u do tada neviđenoj konkurenciji (124 države) i država koje su nastale raspadom SSSR-a, Čehoslovačke i bivše Jugoslavije i uz učešće planetarno priznatih zvijezda Garija Kasparova, Veselina Topalova, Ananda, Kramnika, Timana...", navodi se u prigovoru.

Sumnje u političku pozadinu

"U tački 2. Pravilnika gdje se spominju članice Međunarodnog olimpijskog komiteta mi smo priznati kao olimpijski kandidati budući da je Međunarodna šahovska organizacija (FIDE), čiji je logo također pet olimpijskih krugova, članica MOK-a. Međutim, u članu 3. gdje se spominju olimpijske i paraolimpijske igre (u množini), šaha nema, jer postoji šahovska olimpijada (jednina), a šah nije zastupljen na olimpijskim igrama. Naime, zbog specifičnosti sporta i glomaznosti olimpijskog programa (3.500 - 4.000 učesnika, u trajanju od 18 dana) imamo zasebnu mušku i žensku šahovsku olimpijadu", pojasnio je Dizdarević u razgovoru za Sarajevo-x.com.

Dodaje kako je ugovornom obavezom FIDE od MOK-a dobila međunarodni legitimitet i pravni ekskluzivitet za organizaciju šahovskih olimpijada pod uslovom da se povinuje pravilima MOK-a (npr. uvođenje antidoping testa). Tako MOK uvažava i priznaje specifikum šahovske olimpijade.

Inače, na osnovu Pravilnika o nacionalnim priznanjima i nagradama za poseban doprinos razvoju i afirmaciji sporta i države BiH, šahovska reprezentacija je podnijela svoju legalnu kandidaturu i preko ŠUBiH i pojedinačno i sve to u propisanom roku.

Srebreni olimpijci BiH su iskreno vjerovali da je dodjela priznanja zaslužnim sportistima stvar tehničke prirode. No, Dizdarević ističe kako danas baš nije siguran da je izostanak šahista sa spiska zaslužnih sportista tek tehnička omaška.

"Mi smo ostvarili naš najveći rezultat pod zastavom ljiljana, u ratnom periodu. Stoga, moja je pretpostavka da ova situacija ima političku pozadinu. Tako, umjesto da je naša prednost što smo najveći rezultat postigli i promovisali BiH u ratnom periodu, to je naš hendikep", ističe Dizdarević.

Izgubljeno 18 godina radnog staža

Uz to, šahovska asocijacija i bh. reprezentativci smatraju da su dvostruko diskriminisani u odnosu na sportiste koje Ministarstvo priznaje. Prvo, što su na "neciviliziran i nekulturan način izostavljeni sa spiska zaslužnih sportista" i drugo što "danas šahisti imaju minus od 18 godina radnog staža u radnoj knjižici, a da pritom nisu nikada dobili ni jednokratnu nagradu za izuzetan rezultat i vjerovatno neponovljiv rezultat".

Priznati sportisti na spisku su, kako se navodi, u boljim vremenima već naplatili sljedovane premije i stipendije u trajanju od četiri godine, u bivšoj državi.

Šahisti BiH su na ovaj način, naglašava Dizdarević, ostali bez staža koji su ostvarivali po osnovu preuzetog zakona o sportu iz bivše države.

"Status šaha i ostalih olimpijskih sportova u ex-Jugoslaviji je bio jednak. Šah je najstarija sportska, kulturna i civilizacijska tekovina evropske tradicije! Gdje je respekt i mjesto šaha u ovom pravilniku", navodi se u Prigovoru te ističe kako se šahisti nadaju da se ovaj nepotreban nesporazum može uz dobru volju zajednički otkloniti bez tenzija.

Dizdarević je u prilog tvrdnjama da se radi o presedanu još naveo kako je u susjednim državama šah priznat u rangu s ostalim olimpijskim sportovima.

Pokušali smo kontaktirati ministra civilnih poslova BiH i njegovog zamjenika, Sredoja Novića i Senada Šepića, na čije će ime i biti adresiran Prigovor, no oni nam se danas nisu javili na telefon.