BiH
0

Safet Halilović: Podnosim neopozivu ostavku u SBiH

FENA
Safet Halilović
Safet Halilović
Da bi olakšao sve pravne kontradikcije i zavrzlame, i da bi organima stranke pomogao da se iz njih nekako ispetljaju, odlučio sam da podnesem neopozivu ostavku na članstvo u Stranci za BiH, navodi se u saopćenju Safeta Halilovića, za kojeg je Predsjedništvo te stranke početkom marta donijelo Odluku o pokretanju inicijative prema Sudu časti SBiH za opoziv i isključenje iz stranke.

„Ovih dana dobio sam poziv od Suda časti Stranke za BiH da 6. aprila prisustvujem sjednici koja bi se bavila postupkom utvrđivanja moje odgovornosti u povodu Inicijative Predsjedništva SBiH o mom navodnom kršenju Statuta, Programske orijentacije i postupaka suprotnih generalnoj politici SBiH“, navodi Halilović.

Dodaje da bi se, kao legalista, sa zadovoljstvom odazvao ovom pozivu za rasvjetljavanje ovih tvrdnji, „ali se tu automatski otvara pitanje legalnosti organa koji sa mnom žele da to rasprave: legalnost predsjednika Stranke za BiH,drugih organa i tijela, te samim tim i Suda časti, a posebno legalnosti Inicijative Predsjedništva SBiH u vezi stim“.

Halilović navodi da sa čisto pravnog aspekta, inicijativa Predsjedništva SBiH o opozivu i isključenju pokrenuta je na nestatutaran način, jer su opoziv i isključenje dva posve odvojena postupka, dok se naprimjer Sud časti i ne može baviti opozivom.

„Ono što je pri svemu tome najvažnije jeste to da je Statut SBiH koji se predstavlja na snazi nakon Kongresa od 27. septembra 2011. godine - naprosto nelegalan i nevažeći, jer su svi postupci na tom pučističkom Kongresu SBiH u pogledu izmjena Statuta provedeni protivno statutarnim odredbama sa Skupštine od 15. maja 2011. godine, i uz samovoljno kršenje propisanih procedura u pogledu načina izmjena Statuta“, navodi Halilović.

Isto tako, dodaje on, svi organi SBiH izrežirani na Kongresu od 27. septembra su nastali mimo odredbi Statuta, te su stoga pravno nelegalni iz više razloga.

Predsjedništvo Stranke za BiH je početkom marta donijelo Odluku o pokretanju inicijative prema Sudu časti SBiH za opoziv i isključenje iz stranke Safeta Halilovića.

Odluka je obrazložena Halilovićevim kršenjem Statuta i Programske orijentacije SBiH, djelovanjem suprotnim politici stranke i neizvršavanjem obaveza člana SBiH.

Predsjedništvo SBiH zadužilo je Sud časti da hitno provede Statutom predviđenu proceduru za isključenje Safeta Halilovića iz članstva stranke, saopćeno je tada iz SBiH.