BiH
25

SAD osigurale 10 miliona dolara pomoći za BiH

FENA
Lukavac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lukavac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Poslije prve hitne faze u kojoj je trebalo odmah osigurati pomoć, nastupa faza obnove i oporavka. Zadovoljstvo mi je objaviti da Sjedinjene Američke Države namjeravaju još dodatno dati 10 miliona dolara pomoći za taj oporavak, izjavio je danas u Sarajevu otpravnik poslova u Ambasadi SAD-a u BiH Nicholas Hill.

To je potvrdio nakon sastanka predstavnika USAID-a i Ambasade SAD-a u BiH s ministrom finansija i trezora BiH Nikolom Špirićem i guvernerom Centralne banke BiH Kemalom Kozarićem.

Centralna tema razgovora na ovom sastanku bile su poplave i šteta koje su one nanijele, a Hill je kazao da će program napraviti i razviti USAID.

"To je program u okviru kojeg ćemo mi utrošiti taj novac za pomoć. Blisko ćemo sarađivati i s našim partnerima u međunarodnoj zajedinici i s ljudima iz BiH, koji rade na terenu. Ovih 10 miliona dolara pomoći dodatak su na već 2,5 miliona dolara, koji su utrošeni u hitnoj fazi potrebe za osiguranjem pomoći", pojasnio je Hill.

Ono što će biti od izuzetne važnosti u korištenju ovih sredstava bit će, kako je podvukao, to kako će se novac utrošiti, a to znači da mora biti utrošen na transparentan način te u kontaktu s općinama.

"Kao što smo već razgovarali na sastanku s guvernerom Centralne banke BiH i ministrom finansija, količina pomoći koja će u narednim sedmicama, mjesecima, u narednom dugoročnom periodu dolaziti u BiH bit će značajna. Međutim, neće biti dovoljna da bi se zadovoljile sve potrebe onih koji su pogođeni ovom prirodnom katastrofom. Da bi ova zemlja prevazišla situaciju u kojoj se našla zbog ovih poplava trebat će puno raditi na poboljšanju ekonomske klime i da bi se privukli privatni i strani investitori", naglasio je Hill.