BiH
26

Stižu prvi milioni eura pomoći za sanaciju šteta od poplava u BiH

Piše: N. J.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi održao je u Sarajevu konferenciju za medije o rezultatima donatorske konferencije za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju nakon poplava.

Daviddi je istakao da je u toku distribucija prvih 42 miliona eura od obeća nih 809,2 miliona eura na donatorskoj konferenciji u Briselu.

"Na konferenciji su prisustvovali predstavnici više od 60 zemalja, te značajan broj međunarodnih organizacija. Za BiH su data obećanja za pomoć u visini 809,2 miliona eura, a za Srbiju gotovo milijardu eura. Valja napomenuti da je brojka od 809,2 miliona eura obećane pomoći za BiH za oko 200 miliona veća od iskazanih potreba", kazao je Daviddi.

Istakao je kako će u narednim danima data obećanja biti finalizirana i formalizovana, te da se nakon utroška datih sredstava očekuje unapređenje privrednog rasta. Naveo je i kako će u tome poslu zadatak predstavnika bh. vlasti biti da se pozabave strukturalnim reformama, odnosno olakšanjem registracije i pokretanja poslovanja.

"U trošenju novca očekujemo učinkovitost i transparentnost, a bit će obezbijeđen i monitoring u tu svrhu. Također, bit će upriličen i sastanak predstavnika vlada zemalja kako bi bili definisani prioriteti. Dvije su glavne oblasti u BiH u ovom slučaju, stambeni fond kako bi se osigurao smještaj za ljude koji su ostali bez imovine, ali i obnovili javni objekti, te sama egzistencija", naveo je Daviddi.

Prema njegovim riječima, jedan dio novca bit će usmjeren u upravljanje rizicima od poplava, budući da je ustanovljeno kako je jedan dio šteta uzrokovan određenim propustima nadležnih. Dodao je i kako je potrebno da BiH ima bolji mehanizam Civilne zaštite, koji će biti brži i bolje koordinisan.

Nadalje, dio obećanih sredstava bit će usmjeren i za pomoć lokalnim NVO te smanjenje ranjivosti naše zemlje kada su u pitanju prirodne katastrofe.

"Dio novca bit će usmjeren u entitetske budžete te će oni osmisliti modalitete za pomoć. Rekonstrukcija objekata radit će se posredstvom UNDP-a u saradnji sa lokalnim i međunarodnim NVO, koje već imaju iskustva na tom planu. Očekujemo da se već u narednim sedmicama počne sa isporukom građevinskog materijala za tu svrhu", pojasnio je.

Na kraju je istakao kako su od 809,2 miliona eura obećane pomoći za BiH 40 posto donacije, a 60 posto krediti, s tim da je napomenuo kako je ovdje riječ o vrlo povoljnim kreditima sa dugim grejs periodima i povoljnom kamatom.