BiH
22

Sabaheta Džindo uhapšena nakon nove krađe u Živinicama

Piše: E. F.
Sabaheta na djelu (Foto: Screenshoot)
Sabaheta na djelu (Foto: Screenshoot)
Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Općinskog suda u Živinicama predložilo određivanje jednomjesečnog pritvora za Sabahetu Džindo (56) iz Sarajeva, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila produženo krivično djelo krađe.

Dobro poznata kradljivica koja je hapšena više puta, ali i osuđivanja zbog bezočnih krađa, ovoga puta je uhvaćena u krađi novčanika u kojemu je bilo blizu 420 KM, a koji je ukrala prije dva dana u jednom butiku na području Živinica.

Ukrala 1.200 KM

Nju se također sumnjiči za još dvije krađe koje je u mjesecu decembru počinila u Živinicama, kada je u jednom butiku ukrala neseser u kojem je bilo 300 KM, a isti dan je na pijaci ukrala kožni novčanik sa određenim iznosom novca i oštetila vlasnicu za blizu 480 KM.

Pripadnici Policijske uprave Živinice su osumnjičenu uhapsili u popodnevnim satima 6. maja 2015. godine, kada je nad njom izvršena kriminalistička obrada te je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu jučer predata u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenu. Džindo koja je više puta osuđivana za krivična djela iz oblasti imovinskih delikata.

Sabaheta Džindo je po svojim krivičnim djelima poznata širom BiH, između ostalog i u Travniku, Trebinju, Banjoj Luci, Foči, Zenici...

Sabrana djela

Godine 2009. u Foči je uhapšena nakon što su je radnice trgovačkih radnji u Karađorđevoj ulici prijavile da je krala torbe i novčanike. M. K., radnica STR Marija, policiji je tada izjavila da joj je nepoznata žena ukrala novčanik u kojem je bilo blizu 800 maraka. Srećom, M. K. je krađu primijetila na vrijeme i uspjela vratiti novac.

Godinu dana prije, pripadnici Centra javne bezbjednosti Banja Luka uhapsili su Sabahetu Džindo zbog nekoliko krađa. Tokom kriminalističke obrade utvrđeno je da je Džindo tri godine prije hapšenja iz knjižare Grafo komerc ukrala žensku torbu u kojoj je bilo 45.000 KM. Pored toga, 54-godišnjakinja je vlasnika prodavnice In Dekor u Banjoj Luci oštetila za 11.000 KM.

Kako bi činila krivična djela, Džindo je odlazila i van granica BiH. Ona je u Zagrebu pokrala 13 osoba. Koristeći nepažnju radnica ili mušterija u trgovinama, 2006. godine je krala novčanike ili stvari iz odloženih torbi. Otkrivena je nakon što ju je prepoznala žena iz Imotskog, koju je opljačkala u Mostaru. Da slučajnost bude veća, Sabaheta je u Splitu pokrala i kćerku žene koja ju je prepoznala. "Žrtva" je kradljivicu dva sata pratila i bilježila krađe, a zatim je pozvala policiju. Džindo je policiji priznala još neke krađe, ali za iste je nisu mogli teretiti, navodno zbog nedostatka dokaza.