BiH
0

Sa zasjedanja Skupštine Sindikata srednjeg obrazovanja HNK-a

FENA
U petak je zasjedala Skupština Sindikata srednjeg obrazovanja HNK-a na kojoj se, najvećim dijelom, raspravljalo o problemima u sistemu srednjeg obrazovanja u ovom kantonu i njihovim mogućim rješenjima, saopćeno je iz tog sindikata.

"Zastupnici su izrazili izuzetno nezadovoljstvo neradom resornog ministarstva na podzakonskim aktima koji regulišu ovu oblast. Također su ukazali na srdžbu zaposlenih u srednjim školama u HNK-a posljednim nezakonitim odlukama kantonalne Vlade u vezi regresa i jubilarnih nagrada, čime su zaposleni u srednjim školama ponovo oštećeni", stoji u saopćenju.

Iz ovog sindikata ističu kako je posebno istaknuta ogorčenost zaposlenih u srednjim školama, zbog problema plaća za maj i juni 2002. godine, jer korisnicima kantonalnog budžeta koji rade po bosanskom planu i programu nisu isplaćene plaće za ta dva mjeseca.

"U prethodnom periodu, izuzimajući zaposlene u srednjim školama, svi ostali, dakle: zaposleni u organima uprave, policiji, sudstvu, osnovnom obrazovanju i dr. su dobili te plaće, uglavnom, kroz sudske sporove.

Zaposleni u srednjim školama, također, vode sudke sporove od te 2002. godine i do danas ni jedan zaposlenik nije uspio naplatiti davno zarađeno, jer se Vlada HNK-a, posredstvom pravobranilaštva i suda (koji su sebi i to isto dosudili i naplatili), stalno trudila da ospori ovo pravo, iako je sama donijela odluku da se ovaj dug izmiri i izmirila ga sa 40 posto iznosa", stoji u saopćenju.

Skupština Sindikata srednjeg obrazovanja HNK-a jednoglasno je, kako se navodi, zaključila da će Sindikat poduzeti sve raspoložive postupke, uključujući i štrajk, radi zaštite interesa zaposlenih.