BiH
0

S nekoliko hiljada učesnika Marša mira u Potočare krenuo i Patrick Moon

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nekoliko hiljada učesnika ovogodišnjeg Marša mira krenulo je danas iz Nezuka na put dug 78 kilometara. Za razliku od ranijih godina, kada je prvo prenoćište bilo u Kamenici kod Zvornika, ovogodišnji učesnici devetog Marša mira prespavat će u povratničkom mjestu Liplje, gdje će biti upriličen historijski čas.

Učesnike marša iz Nezuka su ispratili članovi Organizacionog odbora, načelnik Općine Sapna Ismet Omerović, a zajedno sa njim na put su krenuli američki amabasador u BiH Patrick Moon i načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković.

Ibrahim Samardžić iz Bosanske krajine je po drugi put učesnik Marša mira. Kaže kako je za njega Marš mira ravan odlasku na hadž te da je zadovoljan što vidi veliki broj mladih ljudi koji su spremni prepješačiti put dug 78 kilometara.

Nijemac Benamin Biber je po treći put učesnik Marša mira. Kaže kako je dobro upoznat o događanjima iz jula 1995. godine.

"Prije dvije godine na Marš mira sam krenuo sa prijateljem koji je u Srebrenici izgubio svoje najmilije. Smatram kako je veoma značajno doći ovdje, a nadam se da mi ovo nije posljednji put", kazao je.

Posebnu emociju kod učesnika marša, pogotovo kod preživjelih Srebreničana, kako kažu, budi prolazak preko Križevačkih njiva. Naime, na tom lokalitetu ubijeno je mnogo Srebreničana koji su preko šuma tražili put do slobodnih teritorija. Na Crnom vrhu će, kao i svake godine, biti upriličen historijski čas. Upravo na lokalitetu Crnog vrha pronađeno je najveće masovno stratište Bošnjaka koji su bili u zaštićenoj zoni UN-a.

Logističku podršku pružio je OHR, medicinsku Crveni krst Federacije BiH, a za hitne slučajeve na raspolaganju je helikopter Oružanih snaga BiH. Deveti marš mira završit će 11. jula, kada će učesnici umarširati u Potočarsku dolinu.