KBSA
0

S Dodikom spriječeno razvijanje mira i napretka u BiH

FENA
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) uputio je otvoreno pismo američkim i evropskim zvaničnicima u kojem pozdravlja uhićenje ratnog zločinca Radovana Karadžića i njegovo brzo izručenje Haškom tribunalu, ali i izražava zabrinutost za budućnost Bosne i Hercegovine.

"Vi, vođe slobodnog svijeta i predstavnici mira i stabilnosti u ovom regionu trebalo bi da se založite da međunarodne investicije kao i sloboda i demokracija u BiH budu zaštićene. Dodatno, stabilnost je ključni faktor budućnosti BiH i njenog članstva u EU i NATO-u, navodi se u pismu KBSA.

"Premijer Dodik trebalo bi odmah da bude smijenjen s funkcije i paralelne institucije koje je on kreirao bi trebale odmah biti ukinute. Nama je potrebno sveobuhvatno, podržano, i dugoročno zalaganje za ispunjenje međunarodnih obaveza naspram BiH. S Dodikom na vlasti u manjem entitetu razvijanje mira i napretka u Bosni su spriječeni. Međunarodna zajednica je zakazala i nije zaštitila Bosnu u toku rata. Da li će opet zakazati i propustiti priliku da Bosni pruži šansu da ostvari svoje pravo i postane demokratska, multietnička država s centraliziranom vladom? Zahtijevamo Vaše ažurno obraćanje pažnje o ovom pitanju", ističe se u saopćenju što ga je potpisao predsjednik Upravnog Odbora KBSA Emir Ramić.

KBSA je otvoreno pismo uputio, između ostalih, američkoj državnoj tajnici Condoleezze Rice, generalnom sekretaru Vijeća EU Javieru Solani, visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku, te članovima Vijeća za implementaciju mira.