BiH
48

Rusija upozorila BiH: Zabrinuti smo zbog isporuke oružja Ukrajini

Piše: D. B.
Alexander Lukashevich
Alexander Lukashevich
Ruske vlasti su zabrinute zbog toga što BiH prodaje oružje Ukrajini u vrijeme eskalacije konflikta na sjeveroistoku ove zemlje.

SNSD-ov ministar trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Boris Tučić prošle sedmice je podnio ostavku na tu funkciju zbog, kako je naveo u saopštenju, "odnosa BiH sa nekim od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera, ali i investitora u BiH”, u čemu, kako kaže, nije želio učestvovati.

U suštini, Tučić je svojom ostavkom svjesno blokirao izvoz bh. kompanije UNIS, koja koordinira proizvodnju i prodaju bh. oružja u svijetu i jedna je od domaćih kompanija koja je potpuno orijentirana na izvoz. Iako su imali svu dokumentaciju, izvoz dogovorenog oružja u Ukrajinu je blokiran.

Naravno, iza cijelog slučaja je politička pozadina Tučićevog šefa Milorada Dodika i odnosi RS sa Rusijom.

O cijelom slučaju očitovali su se i Rusi. Naime, Moskva je pozvala BiH da obustavi prodaju oružja Kievu, koje bi se moglo koristiti za ubijanje civila, potvrdio je glasnogovornik Ruskog ministarstva vanjskih poslova Alexander Lukashevich.

"Veoma smo zabrinuti što BiH isporučuje oružje Ukrajini. Iznenađeni smo i osuđujemo takav potez, posebno jer se radi o zemlji koja je iskusila strahote rata od 1992. do 1995. godine", izjavio je Lukashevich.

On je dodao da vlasti u Kievu koriste oružje u naseljenim područjima te da ubijaju civile.