Potvrdio Kremlj
26

Rusija stavila na potjernicu estonsku premijerku Kaju Kallas

S. M.
Kaja Kallas (Foto: EPA-EFE)
Kaja Kallas (Foto: EPA-EFE)
Rusija je stavila estonsku premijerku Kaju Kallas na potjernicu zbog krivične prijave koja se navodno odnosi na uništavanje spomenika iz sovjetskog perioda.

Internet stranica ruskog ministarstva unutrašnjih poslova uvrstila je Kalasa u bazu podataka kao "traženu prema krivičnom zakonu".

Državni sekretar Estonije Taimar Peterkop i litvanski ministar kulture Simonas Kairys također su stavljeni na potjernicu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su Kallas i drugi baltički zvaničnici stavljeni na potjernicu zbog neprijateljskih akcija protiv Rusije i "sknavljenja historijskog sjećanja".

"To su ljudi koji preduzimaju neprijateljske akcije protiv historijskog pamćenja i naše zemlje", rekao je Peskov novinarima.

Ruski sigurnosni izvor, koji je želio da ostane anoniman, rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS da je njih troje stavljeno na potjernicu zbog "uništavanje spomenika sovjetskim vojnicima " u Drugom svjetskom ratu.

Kalas je glasno podržavao Ukrajinu od ruske invazije u punom obimu u februaru 2022.

Ona je bila jedan od najsnažnijih glasova u Evropskoj uniji i NATO-u koji se zalagao za omogućavanje više oružja Ukrajini.