BiH
0

Rusija poziva Tursku na uzdržanost prema kurdskim borcima

FENA
Turska bi trebala pokazati uzdržanost prema kurdskim pobunjenicima u sjevernom Iraku, ali su njena strahovanja za sigurnost razumljiva, izjavio je u srijedu kremaljski glasnogovornik Dmitrij Peskov.

"Dijelimo zabrinutost Turske zbog terorističkih aktivnosti na jugoistoku te zemlje, od kojih se neke odvijaju preko granice", rekao je Peskov.

On je dodao da se Rusija drži pozicije da Turska, uza svoja legitimna prava, treba da shvati svoju odgovornost regionalne države kako ne bi pogoršala situaciju, prenio je Reuters.

"Bilo kakvi nagli potezi mogli bi pogoršati situaciju i dovesti do toga da ona izmakne kontroli", naglasio je Peskov.

"Pozivamo Tursku da nastavi političke i diplomatske napore ne samo s Irakom već i s drugim zemljama koje u tome pomažu", naveo je ruski zvaničnik.

Ankara je rasporedila 100.000 vojnika duž granice s Irakom i zaprijetila vojnom akcijom protiv hiljada kurdskih pobunjenika koji su izvodili napade na ciljeve unutar Turske.

Washington, koji smatra Tursku vitalnim saveznikom na Bliskom istoku, pozvao je Ankaru da pokaže uzdržanost, ističući da bi vojna akcija protiv zabranjene Radničke partije Kurdistana dodatno destabilizirala ionako nemirnu regiju.

Bivši Sovjetski savez, koji je nastojao destabilizirati američkog saveznika Tursku, nudio je političku i finansijsku podršku kurdskim pobunjenicima, podsjetio je Reuters.

Postsovjetska Rusija, koja je vodila dva krvava rata kako bi okončala separatističku pobunu u Čečeniji, sada međutim naklonjenije gleda na nastojanja Ankare da uguši kurdsku pobunu.