Ogorčeni na sve
145

Rudari od Nikšića traže smjenu Uprave Elektroprivrede BiH

E. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine zatražio je hitnu smjenu Uprave JP "Elektroprivreda BiH" jer smatraju da se tako može proizvesti puno manje štete od onog što ova uprava može proizvesti.
U dopisu kojeg su uputili na adresu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno, premijeru Nerminu Nikšiću, navode da nema potrebe obrazlagati ozbiljnost i težinu stanja u svim rudnicima uglja u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH zbog aktuelnog stanja u RMU Zenica koje je proizvedeno od Uprave JP EP BiH.

"Imali ste sami priliku da se kroz neozbiljan i neodgovoran pristup Uprave JP Elektroprivreda BiH prema Vašoj urgenciji od 27. jula uvjerite da Uprava EP BiH nema namjeru izvršiti deblokadu svih procesa koji su u potpunoj blokadi u RMU Zenica te na taj način po određenim pitanjima stabilizovati stanje u svim drugim rudnicima uglja u sastavu Koncerna", navodi se u dopisu.

Ističu da Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH uz više hiljada radnika članova Saveza zahtjeva od Vlade FBiH da pod hitno izvrši smjenu Uprave EP BiH kako bi se izbjegle ogromne štete koje se mogu proizvesti u navedenih par dana u svim rudnicima uglja u sastavu koncerna.

"Upravni odbor SSRRFBiH smatra da hitna smjena Uprave JP EP BiH može proizvesti puno manju štetu od svega što aktuelno rukovodstvo JP EP BiH može proizvesti u narednim danima u rudnicima uglja u sastavu koncerna", stoji na kraju dopisa kojeg potpisuje predsjednik Sinan Husić.

Rudarima koji su se jučer okupili ispred zgrade Elektroprivrede zbog neisplate plaća zeničkim rudarima niko se nije obratio, a tražili su poštivanje naloga kojeg je Vlada FBiH uputila Upravi EP BiH gdje se traži poštivanje Sporazuma potpisanog između RMU Zenica i Sindikata rudara.

Za sada nije poznato koje dalje korake će poduzeti ogorčeni komorati koji su jučer po ko zna koji put pokazali jedinstvo.