NVO "Svjetlo"
90

Ručno rađeni radovi mladih s umanjenim sposobnostima na Međunarodnom sajmu knjiga

Klix.ba
Mladi s umanjenim sposobnostima, polaznici "ArT LiNe" kreativne radionice Organizacije altruista "Svjetlo", tradicionalno će predstaviti vlastite ručne radove na ovogodišnjem 29. Međunarodnom sajmu "Knjiga 2017" i 14. Bijenalu, na svom štandu (E23) Centra Skenderija od 19. do 24. aprila od 10 do 19 sati.

"Na našoj prodajnoj izložbi naći će se ručni unikatni radovi: ukrasne kutije od drveta, slike na foliji, ukrasni ramovi, ukrasne šolje, svijećnjaci, kutije za nakit, magneti, podmetači za čaše, čestitke, futrole za naočale i mnogo toga drugog", saopćeno je iz Organizacije altruista "Svjetlo".

Bitna je istaći činjenicu da su sami autori ujedno i izlagači svojih originalnih radova na Sajmu, te da su izgradili vještine kako bi samostalno mogli predstaviti sebe, svoj rad i tehnike koje su koristili.

Prihod od prodaje ručno rađenih radova bit će usmjeren za odlazak mladih s umanjenim sposobnostima na Ljetni kamp 2017. Značaj samog kampa je svakako i u tome što će neki članovi prvi put vidjeti more, neki će prvi put napustiti svoj dom i roditelje, a nekima od njih je ovo i prvi odlazak izvan naše zemlje.

Trenutno "ArT LiNe" kreativna tvornica okuplja 12 mladih osoba s umanjenim sposobnostima koji su naučili izrađivati ručne radove u prva tri mjeseca ove godine provodeći u kreativnoj radionici ukupno 1.459 sati. Kako rad ove radionice nije sistemski finansiran, ona se održava zahvaljujući prihodima od prodaje ručno rađenih radova njihovih članova, a sve s ciljem buđenja aktivizama i stvaralačke vrijednosti njihovih članova i uključivanja u društvena događanja.

"Zahvaljujući vlastitom trudu i podršci građana i organizatora TKD 'Šahinpašić' te Centru 'Skenderija' koji nam je omogućio učešće, želimo obezbjediti sredstva koja će nam omogućiti odlazak mladih s umanjenim sposobnostima na Ljetni kamp 2017.", kažu iz Organizacije altruista "Svjetlo".

Zajednička posjeta članova Organizacije altruista „Svjetlo“ Međunarodnom sajmu knjiga i učila planirana je u četvrtak 20. aprila od 12 sati. Autori/izlagači će tokom Sajma nositi majice sa novim logotipom i sloganom "Upali svjetlo!".