BiH
0

RS: Za oko mjesec dana prve kreditne linije Investiciono-razvojne banke

FENA
Direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB) Jasminko Jotić najavio je danas skori početak plasmana šest kreditnih linija ove banke od 287 miliona KM u ovoj godini.

Jotić je na pres-konferenciji kazao da se daju krediti za početne poslovne aktivnosti, za mikrobiznis u poljoprivredi, za poljoprivredu, za preduzetnike i preduzeća, stambeni krediti i krediti za jedinice lokalne samouprave.

Iznosi kredita su od 3.000 do pet miliona KM zavisno od linija, a korisnici mogu biti fizičke osobe s prebivalištem u RS-u i pravne osobe sa sjedištem u RS-u.

-Radi se o najpovoljnim kreditima s najpovoljnijim kamatnim stopama u RS-u, kazao je Jotić pojasnivši da su namijenjeni za nabavku osnovnih i obrtnih sredstava, kupovinu, izgradnju, proširenje i rekonstrukciju stambenih jedinica te modernizaciju, sanaciju i rekonstruciju infrastrukture.

Rokovi otplate kredita su do 20 godina zavisno od kreditne linije, grejs period zavisno od linije do 36 mjeseci, a kamatne stope su promjenjive i iznose od četiri do 7,36 posto zavisno od kreditne linije.

IRB je pripremio javni poziv komercijalnim bankama u RS-u i mikrokreditnim društvima koji će posredovati u plasmanu ovih kredita i očekuje se da za 15 dana bude izvršena procedura odabira te da bi za mjesec dana počela implementacija sredstava.

Plasmani sredstva putem kreditnih linija uslijedit će iz IRB RS-a i u naredne dvije godine.