BiH
0

RS: Vlada i Sindikat za rješavanje nezaposlenosti i jači rad kontrolnih organa

FENA
Vlada RS
Vlada RS
Kako smanjiti visoku nezaposlenosti, eleminirati korupciju i kriminal u društvu, ojačati realni sektor i omogućiti provođenje zakona koji štite radnička prava, bile su teme današnje tematske sjednice Vlade RS-a kojoj su prisustvovali i predstavnici entitetskog Saveza sindikata.

Konkretni planovi su izostali, a postignuta je saglasnost da se u narednom periodu broj nezaposlenih u RS mora smanjiti ispod 150.000, ali slijedi i borba za postojeća radna mjesta.

Razmatrani su raniji zahtjevi sindikalaca da se moraju naći rješenja za teško ekonomsko-socijalno stanje u RS-u, te da se radnicima za njihov rad moraju isplaćivati plaće, a kažnjavati poslodavaci koji ne isplaćuju zarade, te je zatražen pojačan rad kontrolnih organa, prevenstveno inspektorata.

Premijer RS-a Aleksandar Džombić ponavlja i da entitetska vlada insistira na poštovanju radnih prava, te očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta.

„U narednih nekoliko mjeseci možemo očekivati da broj nezaposlenih u RS-u ide dolje“, kazao je Džombić koji je na pitanje o stopi nepzaposlenosti u RS ustvrdio da, zbog sezonskog karaktera poslova, ova cifra varira, ali je trenutno oko 154.000 građana RS-a koji su u potrazi za poslom.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić je na zajedničkoj pres-konferenciji kazala je da od izvršne vlasti očekuju da se okrene onim projektima koji će otvoriti nova radna mjesta.

„Suštinsko pitanje Vladi RS-a je koji su to projekti koji mogu otvoriti nova radna mjesta u realnom sektoru“, rekla je Mišić te ponovila da bi se neisplaćivanje plaća trebalo tertirati kao krivično djelo.

U narednom periodu Vlada će se o sindikalnim zahtjevima izjasniti i pismeno.