BiH
0

RS: Traženi haški optuženici više se ne spominju imenom

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) je svoje aktivnosti u tri posljednja mjeseca prošle godine intenzivno usmjerilo na lociranje, hapšenje ili dobrovoljnu predaju haških bjegunaca, a policija je vršila stalne i povremene opservacije 13 lokaliteta na području općina Kotor-Varoš, Banja Luka i Laktaši.

Te aktivnosti bile su usmjerene u cilju pribavljanja dokaza o boravku osoba koje traži Haški tribunal ili saradničko-pomagačke mreže tih osoba, navedeno je u izvještaju o saradnji RS-a sa Haškim tribunalom za period od oktobar, novembar, decembar prošle godine čije detalje je večeras objavila banjalučka Alternativna televizija.

Prvi put u izvještaju se ne pominju konkretno imena optuženika, Radovana Karadžića, Ratka Mladića ili Stojana Župljanina, što je bio slučaj u ranijim izvještajima.

Lokacije koje su navedene, kroz operativne radnje, određene su kao sigurnosno interesantne.

Ističe se da je policija saslušala, samostalno ili u saradnji sa pripadnicima OSA BiH 17 osoba od kojih neke i više puta, a na okolnosti njihove eventualne pomagačke uloge u skrivanju optuženih.

Izvršen je i pretres sadam stanova i više ureda na području općina Pale i Sokolac u cilju prikupljanja dokaza o kretanju haških optuženika pri čemu je izuzeta određena dokumentacija, računari, mobilni telefoni i drugo.

Predstavnici policije RS-a su, kako se navodi, održali sa nadležnim službama iz Srbije, Crne Gore i BiH pet radnih sastanaka u Beogradu, Podgorici i Sarajevu, a na tri sastanka prisustvovali su i istražioci haškog Tribunala.

Sa pripadnicima OSA-e i haškim istražiocima, policija RS-a razmijenila je podatke, obaviještenja i saznanja o preostalim haškim optuženicima.

U tromjesečnom izvještaju navedeno je i da je Sekretarijat RS-a za saradnju sa Tribunalom sačinio spisak i pregled službeno-dokumentacionog materijala koji je na razne načine od 1996. do 2006. godine izuziman od institucija RS-a.

Sekretarijat se, također, obratio Haškom tribunalu s zahtjevom Vlade da se RS-u vrati izuzet materijala, a dodaje se, te aktivnosti bit će nastavljene.

U izvještaju je još zanimljivo da je postupajući po zahtjevu Tribunala u Haagu osiguran odlazak jedne osobe -svjedoka na informativni razgovor u slučaju „Tužilac protiv Vojislava Šešelja“.