BiH
0

RS: Sindikalna potrošačka korpa duplo veća od zvanične statistike

FENA
Prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske potrošačka korpa u decembru 2007. iznosila je 1.149,57 KM i nisu realni podaci koje je objavio Zavod za statistiku RS-a da je potrošačka korpa koštala 557,10 KM.

U Savezu sindikata RS-a se napominje i da je prosječna isplaćena netoplaća za decembar iznosila 628 KM i da su plaće u najvećem broju privrednih i drugih djelatnosti manje od vrijednosti sindikalne potrošačke korpe.

U najtežoj situaciji radnici u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu i komunalnim djelatnostima, te radnici u trgovini i ugostiteljstvu koji su po prosječnim primanjima posljednji na ljestvici ukupno 15 različitih djelatnosti.

Do razlike između vrijednosti statističke korpe potrebnih proizvoda i sindikalne potrošačke korpe za potrebe četvoročlanog domaćinstva u RS-u dolazi zbog različitih metoda obračunavanja.

"Stručna služba sindikata, kao što se radi u svim evropskim i zemljama okruženja, u obračunu ovih troškova primjenjuje kriterije primarnih ljudskih potreba tako da sindikalna korpa, osim 65 prehrambenih proizvoda, podrazumijeva i troškove stanovanja, prijevoza, odijevanja, obrazovanja i higijene bez čega nema normalnog ljudskog života", navodi se u saopćenju entitetskog Saveza sindikata.