Do 2.520 KM
0

Predsjednik Sindikata metalaca ZDK pozvao poslodavce da uplate novčanu pomoć radnicima

E. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona Kenan Mujkanović pozvao je poslodavce da isplate novčanu pomoć radnicima.

U saopštenju za javnost koje je Mujkanović uputio uime Sindikata metalaca ZDK se navodi da je Vlada Federacije BiH je 12. decembra 2023. godine donijela Uredbu koja omogućava isplatu novčane pomoći radnicima do iznosa od 2.520 KM, bez obaveze plaćanja poreza na dohodak i pripadajućih doprinosa.

Kako je već poznato, novčana pomoć se može isplatiti jednokratno ili u mjesečnim obrocima, do 30. juna 2024. godine, a Mujkanović ističe da drastični rast troškova iz dana u dan jednu realne plate i kupovnu moć radnika.

"Zbog toga očekujemo da će poslodavci, prvenstveno u realnom sektoru, pokazati odgovornost prema svojim radnicima i isplatiti im ovu pomoć, u što je moguće većem iznosu", kazao je Mujkanović.

Istakao je da prostora za to ima kod većine, a sve je obrazložio primjerom u Zeničko-dobojskom kantonu gdje su poslodavci u 2017. ostvarili dobit od 205,9 miliona KM, a u 2022. godini 837 miliona KM što je rast za više od 400 posto za pet godina.

"Prosječna plata u Zeničko-dobojskom kantonu u 2017. godini iznosila je 737 KM, a u 2022. godini 962 KM, što je rast od 30%. Prosječna plata u Zeničko-dobojskom kantonu danas iznosi 992 KM. Kada je Federacija u pitanju, ukupan profit koji su ostvarili poslodavci u zadnje četiri godine iznosi oko 17 milijardi maraka. S druge strane, ako troškove života posmatramo kroz iznos potrošačke korpe, radnik koji zarađuje prosječnu platu u Federaciji i izdržava četveročlanu porodicu u istom ovom periodu imao je 'manjak' od skoro 64.000 maraka, što se vidi iz podataka koje javnosti stavljamo na uvid", dodao je Mujkanović.

Naglasio je i da su poslodavci više puta javno isticali da su spremni povećati plate i radnička primanja, ukoliko se smanje obaveze.