BiH
62

RS odbacio prijedlog o uspostavljanju Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u BiH

SRNA
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Vlada Republike Srpske odbacila je prijedlog odluke o uspostavljanju Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u BiH, zahtijevajući od ministara iz RS-a u Vijeću ministara BiH da ne podrže taj dokument i da insistiraju na sprovođenju i unaprjeđenju borbe protiv terorizma isključivo u okviru postojećih institucija i agencija utemeljenih na zakonu.

Takođe, Vlada RS-a traži od ministara da se uzdrže od aktivnosti koje bi vodile ka reorganizaciji sistema sigurnosti u BiH i entitetima suprotno Ustavu i zakonima BiH, ustavima i zakonima entiteta i Statutu i zakonima Distrikta Brčko BiH.

Uzimajuću u obzir narušavanje proceduralno pravnih pravila i neustavnost rješenja koja su njim predviđena, kao i činjenicu da su sva tijela i agencije iz oblasti unutrašnjih poslova i sistema sigurnosti u BiH uspostavljeni na osnovu zakona, Vlada RS-a je, na današnjoj posebnoj sjednici, ocijenila kao pravni i politički presedan pokušaj uspostavljanja Koordinacionog tijela.

Vlada RS-a smatra da bi uspostavljanje Koordinacionog tijela, kao svojevrsnog instrumenta koordinacije u formulisanju i sprovođenju politike u oblasti borbe protiv terorizma, te posebno predviđena rješenja kojima su definisane nadležnosti Koordinacionog tijela da usmjerava i usklađuje rad organa i agencija u sigurnosnom sektoru na teritoriji BiH, doveli do ozbiljnog narušavanja postojećih modela koordinacije i saradnje između policijskih i sigurnosnih agencija u BiH koji su definisani zakonom.

Vlada RS-a je konstatovala da Koordinaciono tijelo nije koncipirano kao savjetodavno tijelo, već kao tijelo kojem se, primarno posredstvom Operativne grupe u njegovom sastavu, daju nadležnosti da sprovodi operativne mjere i radnje, te ovakva rješenja ocjenjuje kao neustavna i nezakonita.

U saopćenju iz Biroa Vlade RS-a za odnose sa javnošću navodi se da Vlada Republike Srpske smatra neustavnim i nezakonitim rješenja iz Prijedloga odluke, kojim je predviđena nadležnost Koordinacionog tijela da, između ostalog, predlaže promjene u pravnom i institucionalnom okviru u sigurnosnoj oblasti u BiH.

Takođe, za Vladu RS-a su neprihvatljiva rješenja kojima se predviđa politička funkcija Koordinacionog tijela da, između ostalog, predlaže mjere na stvaranju političkih, društvenih i ekonomskih okolnosti koje uklanjaju preduslove nastanka i širenja terorizma u svim elementima njegove pojavnosti, te smatra da se na ovakav način Koordinacionom tijelu nastoje prenijeti ovlaštenja kojima, u skladu sa relevantnim zakonima, raspolažu organi zakonodavne i izvršne vlasti u BiH.

Vlada je konstatovala da se u pojedinim članovima Prijedloga odluke upotrebljavaju pojmovno nejasne i neosnovane sintagme poput "nacionalne sigurnost" i "nacionalni interesi", te ih kao takve odbacuje.

U saopštenju se naglašava da Vlada RS-a smatra neustavnim i nezakonitim jačanje nadležnosti Tužilaštva BiH, kako je predviđeno članom 13 Prijedloga odluke, u kojem je utvrđeno da će Operativnom grupom u strukturi Radnog tijela rukovoditi šef Odsjeka za terorizam u Tužilaštvu BiH.

Vlada RS-a smatra neustavnim, nezakonitim i neprihvatljivim rješenja iz člana 4 Prijedloga odluke, kojima se Tužilaštvo BiH, između ostalog, pozicionira kao organ iznad članova Koordinacionog tijela, među kojima je, u skladu sa Prijedlogom sporne odluke i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Neustavna, nezakonita i neprihvatljiva su i rješenja iz člana 8 Prijedloga odluke, kojima je predviđeno da Koordinaciono tijelo koristi pečat i memorandum Ministarstva sigurnosti BiH, čime se Ministarstvo sigurnosti BiH, uzimajući u obzir da je kao jedan od članova Koordinacionog tijela predviđen i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, pozicionira kao tijelo iznad MUP-a RS-a.

Vlada RS-a smatra da su rješenja iz člana 14 Prijedloga odluke, kojima je predviđeno finansiranje Koordinacionog tijela iz Budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, kao i dodatnim donacijama, nezakonita, neracionalna i neprihvatljiva, te ih kao takve odbacuje.

U saopštenju se naglašava da Vlada Republike Srpske podržava koordinisano institucionalno djelovanje s ciljem jačanja borbe protiv terorizma i svih drugih sigurnosnih izazova po BiH koje se realizuje isključivo u skladu sa ustavnim nadležnostima institucija BiH i entiteta, te izražava zabrinutost zbog zastoja u radu Grupe za borbu protiv terorizma uspostavljene Odlukom Vijeća ministara.

Na 14. posebnoj sjednici Vlada RS-a je obavezala Generalni sekretarijat da ovaj zaključak hitno dostavi Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH, predsjedavajućem Vijeća ministara, te ministrima u Vijeću ministara iz Republike Srpske. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.