Milorad Dodik
0

RS ima pravo otvoriti predstavništvo u Briselu

FENA
Premijer RS-a odbacio je danas kritike u vezi s otvaranjem predstavništva tog bh. entiteta u Briselu, ističući da RS ima pravo na to i ne treba da traži saglasnost zajedničkih institucija BiH.
  • RS je otvorila predstavništvo u Briselu prema propisima i nemamo obavezu da tražimo mišljenje Parlamentarne skupštine BiH, jer imamo pravo na naše ekonomsko i kulturno predstavništvo u Briselu i ono služi toj funkciji, kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je da ne stoje kritike ni u vezi sa činjenicom da je na plakatima, koji su postavljeni u Briselu kao reklama RS-a, ucrtano i Brčko unutar tog entiteta, jer kako kaže “Brčko je i vlasništvo RS-a”.

Ti plakati nemaju neku drugu tendenciju.

Govoreći o Prudskom sporazumu i državnoj imovini, Dodik je ponovio da je pitanje državne imovine riješeno Sporazumom iz Pruda u kome je precizirano da se imovina koja pripada entitetima knjiži na entitete, a ona koja pripada BiH da se knjiži na BiH.

Ukoliko se toga budemo pridržavali uskoro se može doći do zakona iz te oblasti, istakao je.

Ponovio je i da će na novom sastanku s liderom SDA Sulejmanom Tihićem i liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, 26. januara u Banjoj Luci, biti riječi i o drugim detaljima Sporazuma iz Pruda, kao što je pitanje Brčkog, dok su ustavne promjene dugoročno pitanje.

Iznio je i stav RS-a da do izmjena ustava treba da dođe putem amandmana na Dejtonski sporazum i da o tome moraju odlučivati domaće političke snage, a ne stranci.

Komentarišući razgovore člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića s predstavnicima Vlade Hrvatske o izgradnji skladišta za gas u okolini Ploča, Dodik je rekao da podržava sve investicije koje mogu poboljšati stanje u vezi s energentima, ali da misli da tu "ima više nerealnih očekivanja".