BiH
0

RS: Demanti o navodnom učešću policije u bijegu Radovana Stankovića

FENA
Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo demantirao je danas napise u pojedinim medijima da je policija, navodno, učestvovala i nije se dovoljno angažirala nakon bijega osuđenika za ratne zločine Radovana Stankovića.

U saopćenju se ističe da je nakon dobijanja prve informacije o Stankovićevom bijegu prilikom prebacivanja iz KPZ Foča, policija RS-a obavijestila sve nadležne agencije za provođenje zakona u BiH.

S tim u vezi blagovremeno je obaviještena i Granična policija koja na putnom pravcu Foča-Čelebići pored graničnog prijelaza u mjestu Vitine ima fiksiran punkt koji povremeno koristi, a čijom bi kontrolom bio nemoguć bilo kakav prolazak drugim alternativnim putevima koji se, nakon punkta, u više pravaca granaju prema Republici Crnoj Gori.

Tokom popodneva na dan bijega značajan broj policijskih snaga upravo je angažovan na tom području na pretrazi terena, i upravo tom pretragom i kontaktima s građanima i Graničnom policijom Crne Gore pripadnici MUP-a RS-a došli su do podataka kuda je Stanković pobjegao i u samom pograničnom pojasu neposredno uz granicu sa Crnom Gorom pronašli vozilo koje je imenovani koristio u bijegu, a čijim će se vještačenjem doći do dokaza koji će omogućiti uspješnu istragu, kaže se u saopćenju.

"S obzirom na ograničenost raspoloživih policajaca, logično je da smo u prvim minutama nakon saznanja o bjekstvu, računali na prisustvo pripadnika Granične policije na tom području", navodi CJB Istočno Sarajevo i dodaje da je "prema podacima koje smo dobili s terena, Stanković u rekordnom roku (za nepunih 90 minuta), stigao do granice sa Crnom Gorom".

Što se tiče angažovanja jednog dijela policijskih snaga prema Sarajevu, podsjeća se da se mjesto Miljevina nalazi na putnom pravcu Foča-Sarajevo, gdje je Stanković bio i nastanjen i da se upravo na tom području nalazi veliki broj njegove rodbine i prijatelja.

Također, na tom području nalazi se rodno selo Trebečina u kome se krio i u kome su ga 2002. godine uhapsili EUFOR-ovi pripadnici.

Napominje se da je Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, nadležnom tužilaštvu prvi podnio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, protiv osoba koja su tretirane kao pomagači.

Osim toga, Policijska stanica Foča je dostavila sve relevantne podatke Tužilaštvu BiH i EUPM-u koji je na osnovu njih u više navrata izvršio kontrolu angažovanja policije i u tom smislu uputio im pohvale za rad.

S obzirom na navedeno, jasno je da je i u ovom slučaju policija RS-a preduzela sve što je bilo u njenoj moći da bi se spriječio bijeg Radovana Stankovića, zaključuje se u saopćenju.