Upozorenje Centra za podršku
0

Romska djeca nemaju udžbenike, većina možda napusti školu

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Veliki broj Romske djece mogao bi u školskoj 2012./2013. godini napustiti školovanje u osnovnom obrazovanju na području Federacije BiH zbog neprovedbe jedne od glavnih odrednica Revidiranog Akcionog plana za obrazovne potrebe Roma iz 2010. godine - obezbjeđenja školskih udžbenika za ovu populaciju.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Na tu su mogućnost upozorili na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu predstavnici Centra za podršku, informisanje i zajedničko djelovanje romskih organizacija u Federaciji BiH Mujo Fafulić i Muhamed Tahirović, naglašavajući da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke još uvijek nije uplatilo sredstva za nabavku udžbenika namijenjenih Romskoj djeci.

Voditelj pomenutog Centra koji djeluje na području četiri kantona - Kantona Sarajevo, Zeničko-Dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjebosanskog Mujo Fafulić naveo je podatak da je u prošloj školskoj godini u općinama Kakanj i Zavidovići više od stotinu Romske djece napustilo školovanje u osnovnim školama jer im nisu obezbijeđeni nužni udžbenici.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
On je upozorio da se pomenuti Akcioni plan uopće ne provodi u niz segmenata, iako je najvažnija odrednica nabavka udžbenika. Međutim, tu su i obaveze organiziranja prevoza do škole za djecu Rome, obezbjeđenje školske užine i drugi segmenti.
  • Akcioni plan je usvojen 2010. godine, a do danas od entitetskih ministarstava nemamo izdvojenu nijenu KM za potrebe obrazovanja Romske populacije. Cilj ovog plana je poboljšati položaj Roma u bh. društvu, kao i uključiti ih u obrazovni sistem. Pitanje je hoće li Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ove godine izdvojiti na vrijeme potrebna finansijska sredstva ili će to biti na kraju prvog polugodišta kada djeca već budu zaostala u učenju za drugom djecom ili se isključila iz škole, kazao je on.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Dodao je da je jedan od pozitivnih primjera Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo koje je prošle školske godine izdvojilo sredstva za nabavku udžbenika namijenjenih socijalno ugroženoj populaciji, u koju su uključena i Romska djeca.

Muhamed Tahirović je najavio da će početkom školske godine biti organiziran obilazak svih osnovnih škola u KS kako bi utvrdio tačan broj upisane Romske djece, ali i broj onih koji su dobili udžbenike.