Šest zahtjeva
424

Roditelji djece s poteškoćama traže depolitizaciju čelnika u zavodima

M. N.
Vijeća i udruženja roditelja djece s poteškoćama u razvoju uputit će Vladi i Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH šest zahtjeva u kojima traže poboljšanje statusa djece s poteškoćama u svim ustanovama na području FBiH te predlažu način saradnje.
Prvi zahtjev je isti onome koji su građani Sarajeva uputili tokom višednevnih protesta održanih ispred Vlade FBiH, Parlamenta FBiH i Vječne vatre - hitno procesuiranje i najoštrije kažnjavanje svih odgovornih za nehumani odnos prema štićenicima JU Zavod Pazarić te utvrđivanje stanja u ostalim zavodima i centrima na području Federacije.

Roditelji i nevladin sektor traže depolitizaciju upravnih i nadzornih odbora i da u njima trećinu članova čine roditelji koji bi bili angažovani volonterski te depolitizaciju izbora direktora svih zavoda i centara za odgoj i obrazovanje.

"Neophodna je hitna izrada jedinstvenog registra djece s poteškoćama u razvoju i invaliditetom te interresorno uvezivanje zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja. Potrebno je hitno usvojiti zakon kojim se uvodi kategorija 'roditelj-njegovatelj', povećanje invalidnina i uvođenje principa 'finansiranje po djetetu', kao i uspostavljanje dnevnih centara za pružanje socijalnih i usluga dnevnog zbrinjavanja", navode u zahtjevima.

Zatražili su da se u saradnji s vijećima i udruženjima roditelja usaglase prijedlozi akata ili izmjene i dopune postojećih u oblasti zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja kako bi se otklonila diskriminacije djece i njihovih porodica te poboljšao njihov položaj.

Posljednji zahtjev je da se u roku od sedam dana nakon održavanja tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održi sastanak predstavnika Vlade i nadležnih ministarstava s predstavnicima vijeća i udruženja roditelja.

Zahtjeve su potpisali: Vijeća roditelja srednje škole za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, JU Centar Vladimir Nazor, Zavoda Mjedenica, CERSIG, Centra ua slijepu i slabovidnu djecu i omladinu te udruženje Eho, Edus, Clobri, Osmijeh nade, Dajte nam šansu, i Blažuj.