Razgovor za Klix.ba
116

Roditelji bebe koja je ispala na pod bolnice u Foči: Niko se nije izvinio, za njih je to neželjeni događaj

E. A.
Jovana i Danijel Vesić
Jovana i Danijel Vesić
Jovana i Danijel Vesić, roditelji djevojčice koja je nakon rođenja ispala na pod medicinskom osoblju Univerzitetske bolnice u Foči, nakon današnjeg pretpretresnog ročišta pred Osnovnim sudom u Foči u razgovoru za Klix.ba naglasili su kako je njihova bitka za pravdu tek počela.
"Da svi iz Foče stanu na jednu stranu kantara pravde, a ja i Jovana na drugu, vjerujte da ćemo mi istrajati i pobijediti. Mi smo roditelji koji neće stati, a snagu nam daje naša djevojčica, oni će odgovarati za pad i ćutanje od deset sati” poručio je Danijel Vesić.

Vesić, njegova supruga Jovana i sestra Danijela bit će prvi svjedoci na novom ročištu koje je pred sudom u Foči zakazano 14. marta u predmetu koji Okružno Tužilaštvo Trebinje vodi protiv doktora Vladimira Čančara i Biljane Kulić, babice Odjela za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetske bolnice u Foči, koji se terete za krivično djelo "Nesavjesno pružanje ljekarske pomoći" a za što je zaprijećena kazna zatvora od jedne do tri godine.

"Nakon svega što smo prošli mi smo zgroženi činjenicom da nas niko nikada nije nazvao, niko nije pitao kako je to dijete, jer nije to kamen. I da sam psa pored puta našao, ako mu ne bih pomogao, bar bih pitao kako je. Mi ćemo istjerati pravdu u ovom slučaju, spreman sam dati sve što imam. Ovaj doktor radi i po drugim gradovima, klinikama, nažalost takvo je naše društvo i država koja to odobrava, bio je načelnik odjeljenja sve dok mu nije potvrđena optužnica za uzimanje mita. Ono što se desilo mom djetetu oni zovu neželjeni događaj, ogorčen sam i nadam se da će ovaj sud uraditi što može, a što ne bude ima i drugostepena presuda. Nećemo stati, mi idemo do kraja", kaže Danijel.

Jovana Vesić u razgovoru za Klix.ba kaže da joj je najveća snaga u borbi do pravde njena djevojčica koja je danas dobro zahvaljujući ljekarima sa KCUS-a.

"Od prvog dana kad sam rodila našu djevojčicu umjesto da budem najsretnija majka, moj, naš život se pretvorio u pakao. Hvala bogu da je naša djevojčica dobro nakon pomoći koju smo dobili od ljekara u Sarajevu gdje je cijelo vrijeme posvećena maksimalna pažnja. Ali svaki dan i dalje se susrećemo sa pitanjima pije li terapiju, kako je, hoće li imati posljedice? Teško bude, ali hvala bogu ona ništa ne pije, dobro je, to nam daje vjetar u leđa, ona je naša snaga", kaže Jovana.

Ističe da nikada neće nestati bolna sjećanja na dan poroda i pakao koji su roditelji preživjeli kobnog dana kada su saznali da je beba pala na pod.

"Sve što se poslije dešavalo bilo je kao košmar, nakon onih 13 dana u Sarajevu u bolnici, toliko iščekivanja, preživljenog straha, ona nam je dala toliku snagu da zbog nje idemo dalje, i ne dopustimo da se ikome desi ovo što smo mi preživjeli. Kad je ujutro pogledam toliko sam jaka, i ne želim da ijedan roditelj prolazi kroz ovo. Ja sam naše dijete nosila devet mjeseci, nisam joj ni svoje mlijeko mogla dati. Umjesto da izađem iz bolnice sa cvijećem i balonima, ja nisam znala hoće li se moje dijete probuditi ili ne. Hoće li biti živo ili ne?I niko nije rekao izvini. Niko nikada nas nije pozvao i pitao nas bilo šta. I sad sindikat brani doktora i bijele mantile. A naše pravo niko nije zaštitio, nas niko ništa nije pitao. Ti ljudi su trebali prvo biti roditelji, pa ljudi, pa onda bijeli mantili. Gdje je ta etika? Mi imamo pravo da tražimo pravdu zbog šutnje o padu dijete, zbog šutnje koja je trajala punih deset sati", kategorična je Jovana.