BiH
0

Rezultati analize inspekcije u KCUS-u bit će poznati u petak

FENA
Foto: Arhiv/Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Arhiv/Feđa Krvavac/Fotoservis
Stručni timovi Federalne uprave za inspekcijske poslove od utorka vrše detaljan inspekcijski nadzor na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo kojim će biti obuhvaćeno ukupno pet klinika, a rezultati bi trebalo da budu poznati u naredni petak.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak kazao je danas FENI da je dosad izvršen detaljan nadzor i uzete razne vrste uzoraka s Pedijatrijske klinike i Klinike za ginekologiju i akušerstvo (GAK) koji su dati na analizu.

Inspekcijski nadzor vrši se na zahtjev direktora Uprave, a direktan povod za takvu vrstu inspekcijskog nadzora su informacije u vezi s infekcijom bakterijom MRSA (meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus) na KCUS-u i zabrinutosti koju je to izazvalo kod građana.

Tirak je naglasio da će inspekcijski timovi istrajati u namjeri da se posao u vezi s tim završi do kraja, a ovisno od rezultata bit će određene mjere. On je mišljenja da GAK trenutno radi u vrlo lošim uvjetima, sasvim neprimjerenim za jednu kliniku posebno takve vrste.

Nije mogao potvrditi na kojoj klinici trenutno rade inspekcijski timovi, te koje će to još klinike biti obuhvaćene detaljnim inspekcijskim nadzorom u narednom periodu. Kontrolu u KCUS-u provodi i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, a rezultati bi trebalo da budu poznati početkom naredne sedmice.

Generalni direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović kazao je ranije ove sedmice da je KCUS javna ustanova i da sve nadležne institucije imaju pravo da provjere njen rad, te da je ta javna ustanova od jula prošle godine imala 13 različitih vrsta kontrola.