BiH
480

Revizorski izvještaj: Za Bevandin Audi kupljene 32 gume, u Splitu 48 dana boravio službeno

Piše: M. S.
Prema izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH za 2015. godinu, Ministarstvo finansija i trezora BiH imalo je znatne izdatke za putovanja, a u njihovom pravdanju uočene su određene nepravilnosti. Najveće izdatke po ovom osnovu imao je kabinet ministra Vjekoslava Bevande.

Prema revizorskom izvještaju, najveći teret putovanja podnio je Audi A6, službeni automobil ministarstva, koji se zbog velike pređene kilometraže učestalo kvario. Za ovaj automobil je iz istog razloga morala biti nabavljena i dodatna oprema. Za dvogodišnji period za ovo vozilo je planirana kupovina 16 ljetnih i 16 zimskih guma po cijeni 421 KM (za ljetne) i 435 KM (za zimske) po komadu. Uzimajući u obzir da se radi o gumama visokog kvaliteta (DUNLOP) postavlja se pitanje potrebe za ovim brojem autoguma.

Obrazloženje za učestalo mijenjanje autoguma je pređena kilometraža navedenim vozilom, a kada je ono bilo na servisiranju koristili su se zamjenski Audi A8 i Touareg.

Za razna službena putovanja u 2015. godini izdvojeno je 162.803 KM, od čega se 13.269 KM odnosi na izdatke za službena putovanja u zemlji, a 149.534 KM na izdatke za službena putovanja u inozemstvu. Od toga je znatan broj dana proveden u Republici Hrvatskoj.

U planu službenih putovanja za Kabinet ministra za 2015. godinu za sastanke u Zagrebu planirano je 15 dana, a za Split 48 dana. Svrha putovanja za Split nije navedena, a putovanja u Hrvatsku su obavljana i tokom vikenda, na što su revizori upozorili. Revizori su naveli i da postoje razne neusaglašenosti u pravdanju putnih troškova i kašnjenja te nedostatka informacija poput vremena prelaska granice ili svrhe putovanja.

U toku trajanja revizije izvršeno je prestrukturiranje rashoda na datoj poziciji te je konačan budžet za 2015. godinu za putne troškove iznosio 180.000 KM. Ovo povećanje pojašnjeno je povećanim brojem putovanja ministra na sastanke kao člana uprave Svjetske banke.

Za osmodnevno putovanje na godišnji sastanak Svjetske banke i MMF-a u Južnoj Americi te posjetu dijaspori tokom tog istog puta, izdvojeno je 30.355 KM za avio-karte te 6.751 KM za troškove hotelskog smještaja. Na ovo putovanje išli su ministar, šef Kabineta, savjetnica ministra i vozač/pratilac.

Revizori su sastavili listu preporuka u koje spadaju navođenje svrhe putovanja za sva putovanja koja nisu kvalificirana kao povjerljiva, unapređenje evidencije vezane za putne troškove te pravdanje troškova u skladu s određenim pravilima.