RS
0

Revizija dala negativno mišljenje o poslovanju kliničkog centra

FENA
Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a dala je negativno mišljenje o poslovanju Kliničkog centra Banja Luka tokom 2007.godine.

Revizija je utvrdila da finansijski izvještaji banjalučkog Kliničkog centra ne prikazuju istinito i objektivno stanje imovine, kapitala i obaveza na dan 31. decembra 2007. godine, kao i rezultate poslovanja za tu godinu.

U izvještaju Glavna služba za reviziju navodi da Klinički centar Banja Luka nije u potpunosti uspostavio sistem internih kontrola, koji bi osigurao efikasno i efektivno poslovanje, usklađenost sa zakonima i drugim propisima, te pouzdano finansijsko izvještavanje.

Također, Klinički centar nije provodio u potpunosti procedure nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, zaključila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a u objavljenom izvještaju.

Revizija je utvrdila da tokom 2007. nisu plaćani obračunati porezi na plaće i ostala lična primanja u iznosu od 1.689.361 KM i doprinosi na ostala lična primanja u iznosu od 1.706.238 KM. Troškovi po tom osnovu su potcijenjeni za moguće kamate na neizmirene obaveze na dan bilansa stanja, stav je revizora.

Istovremeno, revizija se nije mogla uvjeriti, kako se navodi, koliko na rezultat poslovanja 2007. utiču neevidentirane obaveze po osnovu kamata za neizmirene poreze i doprinose i kamata za neizmirene obaveze prema dobavljačima, te za neizvršena rezerviranja za potencijalne obaveze.

Klinički centar Banja Luka nije izvršio ni usklađivanje kapitala u sudskom registru s vrijednošću kapitala u poslovnim knjigama.

Reagirajući na negativan revizorski izvještaj, rukovodstvo Kliničkog centra i resorni ministar Ranko Škrbić ustvrdili su da je riječ o “nepravilnostima iz prethodnih godina, koje se već otklanjaju”.

Generalni direktor Kliničkog centra Mirko Stanetić kaže da se ne osjeća prozvanim zbog ranije nagomilanih sistemskih grešaka.

On kaže da revizorski izvještaj najveće primjedbe stavlja na procjenu imovine koja nije rađena zadnjih dvadesetak godina i usklađivanje imovinskog stanja, a što se sada ispravlja.

Ministar zdravlja RS-a Ranko Škrbić vjeruje da će uočeni nedosaci biti popravljeni.