Isti tekst za sve imame
0

Reis Cerić u današnjoj hutbi osudio nasilje i terorizam

FENA
Reis Mustafa ef. Cerić
Reis Mustafa ef. Cerić
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić održao je danas u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu hutbu u kojoj je osudio nasilje i terorizam.

Isti tekst hutbe danas su imali svi imami u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

U hutbi se najoštrije osuđuje napad na američku ambasadu u Sarajevu kao akt neprijateljstva ne samo prema licima i objektima koji imaju zaštićeni status prema domaćim i međunarodnim zakonima, ali i prema odredbama šerijatskog prava, već i kao neprijateljski akt protiv islama, muslimana, Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine.

"Ono što nas posebno zabrinjava i čini ozlojeđenim i ogorčenim jeste nasilje, teror i zločin koji se čini u ime vjere, konkretno, u ovom i ranijim sličnim slučajevima, u ime islama - vjere mira i milosti. Jasno i nedvosmisleno naglašavamo da se u ovom i sličnim slučajevima radi o najgrubljem vidu zloupotrebe islama, podvali i obmani radi diskreditacije islama, muslimana, Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine kao legla i izvora terorističke prijetnje na regionalnom i globalnom nivou", kaže između ostalog Cerić.

Također, u hutbi se pozivaju oni koji koriste nasilje kao svoj put i program djelovanja kao i njihovi učitelji, inspiratori, organizatori i pokrovitelji da se osvijeste, pokaju, napuste stranputicu i vrate u okrilje džemata i srednjeg puta islama koga promovira Islamska zajednica, prenosi Mina.