Uoči butmirskih razgovora
0

Rehn i Bildt danas stižu u Sarajevo

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn i ministar inostranih poslova Švedske Carl Bildt doputovaće danas u Sarajevo uoči sutrašnjeg nastavka butmirskih razgovora sa liderima političkih stranaka u BiH, potvrđeno je Srni u kabinetima evropskih zvaničnika.

Na prvom sastanku u Butmiru 9. oktobra Bildt, Rehn i zamjenik državnog sekretara SAD James Steinberg predstavili su liderima političkih partija principe neophodne za ubrzanje reformi na putu BiH ka evroatlantskim integracijama, ali učesnicima sastanka nisu ponudili nikakav dokument.

Liderima političkih partija u BiH ostavljen je rok do 20. oktobra da razmotre prijedloge zvaničnika EU i SAD koji su na sastanku iskazali mišljenje da treba da se ustavno konstituiše vlada BiH, umanje nadležnosti Predsjedništva BiH, te da u Ustav budu uključene do sada prenesene nadležnosti sa entiteta na BiH.

Nakon ovog sastanka u BiH su ostali američki i evropski ekspertski timovi, koji su u razgovorima sa liderima političkih partija trebali da pripreme prijedlog za nastavak pregovora.

Sa liderima političkih partija u BiH u protekle nedjelje razgovarali su Stuart Jones, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, i  Zoltan Martinus, direktor Sekretarijata  Savjeta EU za zapadni Balkan, istočnu Evropu i centralnu Aziju. 	

Na prvom sastanku u Butmiru učestvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović, lider SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SDP BiH Zlatko Lagumdžija.