BiH
0

Regrutovanje djece za rad na ulici i seksualno iskorištavanje djece u BiH

FENA
Iskorištavanje djece za rad na ulici i seksualna eksploatacija najčešći su oblici trgovine djecom u našoj zemlji, pokazalo je istraživanje "Djeca progovaraju: Šta utječe na trgovinu djecom u BiH" koje je prezentirano danas u Sarajevu.

Ovo istraživanje je dio aktivnosti regionalnog programa suzbijanja trgovine djecom koji organizacija Save the Children Norveške realizira u još šest zemalja jugoistočne Evrope.

Kako je saopćeno na pres-konferenciji, istraživanje je potvrdilo prisustvo fenomena trgovine ljudima, samim tim i djecom, već duži niz godina u našoj zemlji.

Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne migracije BiH Samir Rizvo kazao je kako se naša zemlja nalazi negdje u sredini u regionu kada je riječ o problemu trgovine djecom.

U prošloj godini su od ukupnog broja registriranih žrtava trgovine ljudima više od jedne polovine žrtava bila djeca.

Rizvo navodi kako je posljednjih godina došlo do smanjenja broja stranih, a porasta broja domaćih žrtava trgovine. Među njima je broj djece konstantan i značajan.

Došlo je vrijeme da se fokus aktivnosti odgovarajućih bh. institucija i organizacija usmjeri prema tim žrtvama, te se očekuje da će u tome pomoći rezultati ovog istraživanja.

Oni su pokazali kako su društvena isključenost, nefunkcionalne porodice, nizak stepen obrazovanja i siromaštvo najčešći rizici faktora za trgovinu djecom u našoj zemlji.

Djeca koja su pod rizikom da postanu žrtve trgovine imali su u okviru ovog istraživanja prvi put priliku iznijeti svoje stavove i razmišljanja o ovom problemu.

Nalazi i preporuke govore o kompleksnosti ovog fenomena i neophodnosti brzog i sistematskog odgovora na ovaj problem kako bi se smanjio broj djece žrtava.

Stoga u organizaciji Save the Children ističu kako je ovo istraživanje korisno u nastojanju da se pomogne ostvarivanju prava djece na zaštitu od svih oblika nasilja, zlostavljanja i eksploatacije.

Prema riječima direktorice Regionalne kancelarije Save the Children za jugoistočnu Evropu Senije Tahirović, istraživanje će doprinijeti boljem razumijevanju ovog fenomena, jer identificira uzroke, ukazuju na nedostatke sistema te daje preporuke za unapređenje.

Istraživanje o problemu trgovine djecom je realizirano u saradnji s Agencijom za socijalna istraživanja proMente iz Sarajeva, te uz podršku Ureda državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima.