BiH
0

Regionalni sastanak o izbornom zakonodavstvu i konfliktu interesa

FENA
U Sarajevu se danas održava četvrti završni sastanak u okviru projekta "Izborni zakon i zakon o sukobu interesa - iskustva i praksa u regiji" kojeg implementira Udruženje izbornih zvaničnika u Bosni i Hercegovini (UIZBiH) u partnerstvu s Centrom za slobodne izbore i demokratiju iz Srbije (CeSID) i GONG-om iz Hrvatske te uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH.

Cilj projekta je jačanje regionalne saradnje i razmjena iskustava između Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine u oblasti izbornih zakona i sukoba interesa.

Prethodno su održana tri regionalna sastanka u prisustvu predstavnika državnih institucija koji se bave izbornim zakonima i pitanjima konflikta interesa te nevladinih organizacija zemalja učesnica.

Na današnjem sastanku u Sarajevu treba da budu predstavljeni nove odredbe u zakonima, njihova primjena u praksi i naučene lekcije te zaključci i preporuke koji će biti dostavljeni relevantnim institucijama u trima državama.

Krajnji cilj projekta, prema Udruženju izbornih zvaničnika u Bosni i Hercegovini, jest iniciranje pozitivnih promjena u regionu i uspostava stalne saradnja državnih institucija i nevladinih organizacija u regionu koje aktivno rade u ovoj oblasti.