BiH
42

Reformska agenda predviđa povećanje akciza na duhan i alkohol, ali ne i na gorivo

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Reformska agenda koju su usvojile entitetske vlade i Vijeće ministara BiH predviđa povećanje akciza na duhan i alkohol, ali ne i na naftne derivate.

Svi nivoi vlasti zaklinju su u reformsku agendu predstavljajući je kao spasonosno rješenje za BiH, ali je očigledno da je tumače onako kako njima odgovara.

Iako je i sama reformska agenda usvojena manje-više netransparentno i javnosti predstavljena tek nakon što je u potpunosti dogovorena, ona ne predviđa povećanje akciza na gorivo što su nedavno predložile entitetske vlade.

Dio Reformske agende koji govori o povećanju akciza glasi:

"Vlade entiteta, kantona i Brčko Distrikta će tražiti finansijsku i tehničku pomoć Svjetske banke, kako bi sproveli reformu zdravstvenog sektora. Reforma podrazumijeva rješenje dugovanja zdravstvenog sektora, uvođenje trezorskog sistema poslovanja, te definisanje novih modela i izvora finansiranja, uz precizno normiranje mreže zdravstvenih ustanova. Od Svjetske banke ćemo kroz program DPL tražiti da osigura tehničku i finansijsku podršku za reorganizaciju zdravstvenog sektora. Entitetske vlade, vlade kantona i Brčko Distrikta će ova sredstva koristiti za izmirenje neizmirenih obaveza u zdravstvenom sektoru (posebno doprinosa) do kraja 2015. godine. Paralelno, vlasti u BiH će podržati povećanje akciza na duhan i alkohol koji će biti direktni prihodi fonda zdravstvenog osiguranja RS i fondova zdravstvenog osiguranja u FBiH i kantonima i Brčko Distriktu do kraja 2015. godine".

Prema tome, jasno je da se povećanje akciza na gorivo apsolutno nigdje ne spominje.

Također, povećanje akciza na duhan i alkohol trebalo je da ide paralelno sa reformom zdravstvenog sektora. Koliko je javnosti poznato, nikakva reforma zdravstvenog sektora nije počela niti je realno očekivati da počne u narednim mjesecima.