Selmo Cikotić
0

'Reforma odbrane pokazuje kako riješiti međunacionalne odnose'

FENA
Oružane strukture BiH napreduju sa nesmanjenom energijom da proizvode nove vrijednosti, što govori da je reforma odbrane jako dobro orijentirana i daje odgovor kako riješiti međunacionalne odnose u BiH.

Ovo je večeras, na svečanoj akademiji u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, u povodu četvrte godišnjice OSBiH, rekao ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, govoreći pred brojnim visokim domaćim i međunarodnim zvaničnicima, predstavnicima diplomatskog kora i oficirima OSBiH.

Četiri godine je prošlo od usvajanja Zakona o odbrani BiH, a Cikotić kaže da postoji mnogo više razloga da u odbrambenim strukturama BiH budu ponosni na ono što je urađeno, nego što bi se moglo očekivati u tom relativno kratkom periodu.

Odbrambene strutkure BiH razlikuju se od drugih u državi što ne traže izgovore, nego uvijek tragaju za rješenjem i govore jezikom prihvatljivim za sve građane.

Dok u drugim područjima trpimo zastoj, odbrambena reforma napreduje, te politički problemi ne ugrožavaju stabilnost odbrambenih struktra, naglasio je ministar Cikotić.

Kada je u pitanju dobijanje statusa MAP (Akcioni plan za članstvo u NATO-u) Cikotić je upozorio na složenost situacije, jer država, a ne OSBiH, ulazi u NATO, te se može dogoditi da BiH za dva dana, na ministarskom sastanku NATO-a, i ne dobije status MAP.

To, međutim, neće uticati na OSBiH i one će i dalje imati snage da idu dalje i tražiti partnerstvo na međunarodnom planu, poručio je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnosti Parlamentarne skupštine BiH Branko Zrno istaknuo je u svom obraćanju da BiH nije zemlja suprotnosti, nego različitosti, te da je mnogo lakše naći zajednički imenitelj nego objedinjavati suprotnosti.

Dokaz ove teze je uspješna reforma odbrambenog sustava, istakao je Zrno, dodajući da bi ona trebalo da služi kao putokaz objedinjavanja i putokaz za sve druge tranzicije u BiH.