BiH
0

Referentna grupa o hapšenju građana Tuzle

FENA
Referentna grupa Tuzla, mreža devedeset nevladinih organizacija, izrazila je danas žaljenje zbog privođenja stanovnika Tuzle, bh. državljana, a koji su 15. maja 1992. godine dali značajan doprinos u zaustavljanju agresije u BiH i obrani grada Tuzle i okoline, saopćeno je iz te grupe.

"Sama spoznaja o neutemeljenosti potjernice, čiji međunarodni kriterij nije adekvatno provjeren niti potvrđen predstavlja događaj bez presedana u međunarodnim odnosima i stvara osnovu za daljnja kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda", kazala je koordinatorica Referentne grupe Tuzla Sabina Mujezinović.

Odredbe Sporazuma o suradnji Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora u BiH daju nam za pravo da zahtijevamo od nadležnih državnih organa BiH poduzimanje hitnih mjera i aktivnosti u cilju zaštite sigurnosti građana Tuzle i državljana BiH, a u okviru njihovih zakonskih obveza, ovlasti, propisa i odredaba, kazala je Mujezinović.

Referentna grupa Tuzla sugerira i predlaže svim relevantnim subjektima u Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici da hitno pronađu mogućnosti za produženje važnosti pravila Rimskog puta, odnosno za pronalaženje odgovarajućeg međunarodno-pravnog načina koji će omogućiti zaštitu i sigurnost bh građana u BiH, susjednim zemljama i svijetu.