Alejandro San Martin
0

'Referendum u RS bi bio ogromna greška'

SRNA
Alejandro Alvargonzales San Martin (Foto: Nezavisne novine)
Alejandro Alvargonzales San Martin (Foto: Nezavisne novine)
Ambasador Španije u BiH Alejandro Alvargonzales San Martin izjavio je da bi eventualna odluka Narodne skupštine Republike Srpske da raspiše referendum povodom posljednjih odluka visokog predstavnika, bila ogromna greška.

"Ne želim špekulisati o tome, jer odluka još nije donesena. Ipak, ako to i učini, onda će to biti ogromna greška. Slažem se sa visokim predstavnikom da bi to bila antidejtonska odluka u skladu sa kojom bi onda visoki predstavnik, bez ikakve sumnje, poduzeo potrebne mjere", rekao je San Martin i dodao da Španija i ostatak međunarodne zajednice podržava visokog predstavnika.

San Martin je za "Nezavisne novine" istakao da butmirski proces nije završen i najavio da će biti nastavljen.

"Kad govorimo o butmirskom procesu, svima mora biti jasno da je ovo proces i on, što se tiče EU i SAD, nije završen i biće nastavljen", tvrdi San Martin.

Govoreći o mogućnosti da bude uspostavljen bezvizni režim za građane BiH do kraja španskog predsjedavanja EU, polovinom 2010. godine, San Martin je rekao da stvari idu u veoma dobrom smjeru i da bi u slučaju da se završi još nekoliko stvari sa liste prioriteta u ovom periodu moglo doći do vizne liberalizacije za BiH.

"Ovo je jedan od primjera kako se može postići napredak. U proljeće ove godine imali smo veoma negativne izvještaje, ali onda je uslijedila veoma snažna reakcija javnosti koja je natjerala političare da urade svoj dio posla. Političari mogu raditi kako treba kad ih građani pritisnu", rekao je San Martin.

Govoreći o periodu predsjedavanja Španije EU od 1. januara, San Martin je najavio da će tokom svog šestomjesečnog predsjedavanja njegova zemlja biti snažno angažovana u BiH.

"BiH je uvijek bila važan prioritet EU i to se neće promijeniti niti tokom našeg predsjedavanja EU. Španija će biti veoma posvećena BiH, jer vjerujemo da BiH ne treba ostati u stražnjem dvorištu EU, nego da treba biti dio kluba, naravno, ako to građani ove zemlje žele. A svi pokazatelji govore da žele. U svakom slučaju, želimo da ova zemlja bude stabilna država", rekao je San Martin.

On je istakao da je uspostavljanje stabilnih i funkcionalnih institucija jedini put za prosperitet građana, ekonomije i socijalne stabilnosti BiH.

San Martin je podsjetio da je Španija u protekih 14 godina donirala BiH oko 500 miliona eura pomoći, te podsjetio na vojno prisustvo kroz mirovne misije u BiH.