File upozorio Radojičića
0

"Referendum je za EU neprihvatljiv"

FENA
Stefan Fuele
Stefan Fuele
Za Evropsku uniju (EU) neprihvatljiv je metod i odluka Narodne skupštine Republike srpske (RS) o referendumu o državnim pravosudnim institucijama, rekao je komesar Evropske unije za proširenje Štefan File tokom razgovora u Briselu sa predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem.

„Pristup Evropske unije podrazumijeva standardne procedure strateškog dijaloga i sistematske analize stanja, koji treba da proizvedu preporuke za dalje djelovanje u oblasti pravosuđa, ali su ovi procesi mogući samo pod redovnim okolnostima, dok je održavanje referenduma o ovom pitanju za Evropsku uniju neprihvatljiv metod i odluka“, naglasio je File.

Radojičić je prenio stavove Narodne skupštine i RS-a o evropskim integracijama BiH, naglašavajući da je nekoliko preostalih uslova, kako bi se mogla podnijeti aplikacija za status kandidata za članstvo u Uniji, prioritet za rješavanje i u RS i u vrhu prioriteta programa budućih vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

O novim vlastima na nivou BiH potrebno je postići širi dogovor i što brže konstituirati parlament i Vijeće ministara BiH, istakao je Radojičić.

Komesar File ponovio je osnove strateških ciljeva i politike Evropske unije prema BiH, koji podrazumijevaju cilj članstva i jačanje uloge EU u novoj ulozi međunarodne zajednice u BiH, saopćio je Radojičićev kabinet.